Mannen som talar med hundar heter på Gotland Stefan Hellström. För dagen är han iklädd varselkläder och är ute och monterar stängsel i Bunge, i ett riktigt snöoväder. Vid hans sida: Hunden Smilla.
– Jag brinner för relationen mellan hund och människa. Det är fascinerande, det tar aldrig slut. Det finns en fantastisk potential i hundar, säger Stefan Hellström.
Uppväxten kantades av jakthundar, och på 90-talet skaffade han sin första egna hund. Det var när han höll sin första hundkurs för Jägarförbundet som han insåg att han ville hjälpa andra att förstå sina hundar bättre. I början av 2000-talet startade han egen firma, och sedan dess har han varit en eftertraktad hundtränare och konsult.
På senare tid har han dock kommit att fokusera mer och mer på människan bakom hunden. Han berättar att hur vi kommunicerar med hunden ofta speglar hur vi kommunicerar med varandra.
– Hur man har det med sig själv, att vara närvarande i nuet, påverkar relationen till hunden. Det krävs en tydlig kommunikation för att kunna binda ett band till sin hund, för att kunna bli viktig i en hunds ögon, säger han.
Under pandemin skaffade många en hund, vilket ledde till ett ökat behov av träning och rådgivning. Men Stefan menar att många moderna träningsmetoder missar det grundläggande: Att en hund behöver tydliga gränser för att känna sig trygg.
– Hunduppfostran idag har blivit konstig. Man pratar så mycket om att avleda hunden, att lura den att göra rätt genom godis eller tricks. Men hundar föds med en enorm vilja och motivation – de måste förstå att de inte alltid kan få som de vill, säger han.
Stefan förklarar att många vill undvika konflikter, men om man inte sätter gränser för hunden skapar man just det. Som exempel tar han en ung hund som vill bita på ett däck.
– Om jag säger till hunden att sluta, förstår den inte. Den vill ju bita på däcket. Men om jag ger den tydliga ramar och konsekvent visar vad som gäller, kommer den att förstå. Bestämmande gör dem trygga och självständiga. Om hunden ser sin ägare som den viktigaste personen i världen, då fungerar det.
Vad är det vanligaste folk kommer till dig för?
– Det vanligaste är att de upplever en konflikt med sin hund. ”Den lyssnar inte”, ”den kommer inte på inkallning” eller ”den drar i kopplet” – allt bottnar i samma sak: att ägaren saknar kontroll.
Just kopplet verkar många ha svårt att hantera, enligt Stefan. Förra veckan rapporterade Helagotland om en hund som rusade fram till en barnfamilj på en parkering i Visby. Stefan menar att det är just kontrollen som saknas, och han betonar vikten av att kunna läsa av sin hund. Om en hund tenderar att reagera starkt på andra hundar eller människor i stadsmiljö, bör ägaren vara medveten om det och planera sina promenader därefter.
– Om jag rör mig på en allmän plats måste jag göra en konsekvensanalys: Vet jag hur min hund brukar bete sig? Kan jag hålla emot om den plötsligt vill dra iväg?
– Många hundar blir uppspelta när de ser andra hundar. Och som ägare måste man ha förståelse för att det kan ske, innan det händer, säger han.
Stefan demonstrerar genom att ge ett kort ryck i kopplet. Smilla går från att ivrigt nosa runt bland kottarna på marken till att stanna upp, och sätta sig.
– Det handlar om att bestämma, och också att få hunden att känna sig bestämd över. Den kan inte göra någon analys, men bestämmandet leder till trygghet och ett lugn.
Trots sin långa erfarenhet menar Stefan att han fortfarande upptäcker nya saker om hundar och deras beteenden.
– Ju mer jag jobbar med hundar, desto mer inser jag hur mycket jag inte vet. Det är ett enormt område.