Sedan i december förra året jobbar en person på Gotlandshem halvtid med att utreda hyresgäster som inte använder sina lägenheter på rätt sätt. Det kan till exempel röra sig om otillåten andrahandsuthyrning eller att lägenheter inte används som huvudbostad.
– Vi har en stor bostadsbrist och då är det viktigt att rätt personer nyttjar lägenheterna. Det är en rättvisefråga. Tidigare har vi jobbat lite mindre systematiskt mot det här, och vi kunde se att det ökade. Därför har vi infört en tydligare och bättre systematik nu, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.
Det förstärkta arbetet mot hyresfusk blir också ett sätt att försöka minska de långa kötiderna till Gotlandshems lägenheter. I fjol blev 43 hyresgäster av med sina lägenheter på grund av att de inte nyttjar lägenheten på rätt sätt, och lägenheterna har kunnat hyras ut på nytt. Det antalet kan jämföras med kvarteret Bläckfisken som Gotlandshem just nu bygger i norra Visby.
– Där är det 36 lägenheter, och det kostar ett antal miljoner att bygga, konstaterar Elisabeth Kalkhäll.
Hittills i år har nio hyreskontrakt sagts upp, men den siffran är i underkant då det i regel tar några månader för processen att bli klar. Ofta får Gotlandshem nys om uthyrningsfusk genom tips från grannar eller genom att de egna medarbetarna fattar misstankar om att något inte står rätt till.
– Det kan till exempel vara att det står fel namn på brevlådan eller att vi ringer hyresgästen angående lägenheten men blir hänvisade till en annan person, säger Elisabeth Kalkhäll.
När Gotlandshem får signaler på att lägenheter används felaktigt tar de kontakt med hyresgästen i fråga. De går då igenom vilka signaler de fått och frågar om personen verkligen behöver lägenheten. I vissa fall rättar sig hyresgästen och flyttar in i lägenheten efter en varning. Men när man inte har något egentligt behov av lägenheten man hyr kan kontraktet sägas upp av Gotlandshem.
– Oftast är det så att vi bedömer att hyresgästen inte har behov helt enkelt, till exempel när man använder det som övernattningslägenhet men egentligen bor någon annanstans. Ibland motsätter de sig, och då får vi ta det till hyresnämnden, säger Elisabeth Kalkhäll.
I dagsläget finns inga planer på att utöka halvtidstjänsten eller anställa fler som utreder regelbrott, enligt Elisabeth Kalkhäll.
– Vi tror att det här är ganska lagom, det har flutit på bra.