Den kommun med högst hyra enligt undersökningen är Täby kommun där en lägenhet på 70 kvadratmeter i genomsnitt kostar 8 260 kronor i månaden. De med minst hyra är Fagersta och Bjurholm med 4 410 kronor. En anledning till höjda hyresnivåer ligger i att nybyggda lägenhetshyror ökat markant under den senaste perioden. Till exempel ökade det med tio procent från 2014 till 2017. Det visar även en prisskillnad mellan nybyggt på drygt 10 000 kronor och en genomsnittlig lägenhet på 6 440 kronor.
LÄS ÄVEN: 17 nya bostäder på gång i växande område
Gotland plockar en mittenplacering i undersökningen med ett genomsnitt på 6 160 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter.
– Om man tittar på bostadsbristen, så syns den ordentligt på Gotland. Till exempel kan det ta uppemot tolv år att hitta en lägenhet om man inte har råd att hyra en nybyggd. Men trots en mittenplacering för Gotland, är det fortfarande ganska dyrt, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost.
LÄS ÄVEN: DYRA HUS: Tolv fastigheter över 10 miljoner till salu
Han menar att konsekvenserna resulterar i att folk till slut inte kommer ha råd att betala sin hyra.
– Till exempel för ensamstående föräldrar så är det i snitt 40 procent av deras inkomst som går till hyra. Det kan bli jättesvårt i slutändan att då få pengar över till annat.
De höjde hyrorna skapar även större problem att ta sig in på bostadsmarknaden.
– Eftersom det är så mycket tryck kräver många tre gånger hyran som inkomst för att godkänna ett hyresavtal. Det blir problematiskt då bostadsbidraget inte får räknas. Det är förskräckligt för allmännyttan när bolag sätter hyror som är omöjliga med en normal lön. Speciellt när kommunala aktörer gör det.