Färre vårdplatser efter hyrstoppet

Stoppet för hyrsjuksköterskor gör att var tionde vårdplats försvinner i sommar, vilket skapar stor oro bland de anställda. "Ovissheten gör personalen jätterädd", berättar Fanny Velinge, vice ordförande Vårdförbundet Gotland.

Hyrstopp. I sommar väntas antalet vårdplatser bli färre jämfört med förgående år, då var tionde vårdplats sparas in som resultat av hyrsjuksköterskestoppet.

Hyrstopp. I sommar väntas antalet vårdplatser bli färre jämfört med förgående år, då var tionde vårdplats sparas in som resultat av hyrsjuksköterskestoppet.

Foto: Henrik Radhe

Hyrpersonal (GA)2016-04-19 09:16

I början av april meddelade sjukvårdsledningen att det skulle införas ett stopp för hyrsjuksköterskor för att dra ner på de höga kostnaderna för inhyrd personal på Gotland. Stoppet började gälla i fredags och redan under helgen var sju vårdplatser neddragna – i dag är det en handfull vårdplatser färre än vanligt.

– Att ta ett beslut om att drastiskt minska antalet hyrsjuksköterskor utan att veta vad konsekvenserna blir gör personalen jätterädd, speciellt så nära inpå sommaren. De som söker vård kommer vara lika många och våra medlemmar frågar sig om detta kommer innebära ytterligare arbetsbörda på redan hårt belastade scheman, säger Fanny Velinge.

Hyrsjuksköterskorna kommer fortsatt finnas kvar inom nattjänstgöring, på akuten, vid barnavdelningen och inom psykiatrin för att garantera att den akuta vården fungerar. Undantaget för de avdelningarna är tidsbegränsat till den första september och under den tiden ska stor restriktivitet gälla för bemanning med hyrpersonal.

Sommarbemanningen däremot ser i nuläget ut att bli tunnare än förra året. 2015 fanns det 118 somatiska vårdplatser tillgängliga under semestersäsongen, i år har den siffran krympts ner till 106 – vilket innebär en minskning med tio procent.

– Det är klart det kommer att märkas i bemanningen och jag förstår fullständigt sjuksköterskornas oro. Men målsättningen är att vi ska kunna hantera det här. Sjukvårdsledningen och facket samarbetar för att hitta gemensamma lösningar för arbetsmiljön och bemanningssituationen så snart som möjligt, säger hälso- och sjukvårdsförvaltningens pressekreterare Magne Hovland.

När ny fastanställd personal kommer att fylla de luckor som lämnas efter hyrsjuksköterskorna är ännu ovisst.

– Det är svårt att veta vad konsevenserna blir av det här. Just nu går vi igenom alla kontrakt och hyrsjuksköterskorna kommer att fasas ut fortlöpande. Vår ambition är att tillsätta de lediga tjänsterna med ordinarie personal så snart som möjligt, säger Magne Hovland.

Vårdförbundet håller med om att en satsning på de fastanställda behövs, men menar att den processen redan borde vara i slutskedet – inte i starten.

– Det är få studenter som stannar kvar här efter examen på grund av de låga lönerna och sjuksköterskebristen i övriga landet underlättar inte riktigt processen i att få hit personal. Ledningen gör så klart så gott de kan, men man kan ju tycka att man måste ordna ersättare innan man gör sig av med en massa folk, menar Fanny Velinge.

Hyrpersonal

Under förra året steg landstingens kostnader för hyrpersonal med 20 procent.

På Gotland var ökningen större än så, 58 procent.

2015 kostade hyrpersonalen inom sjukvården på ön 53,3 miljoner kronor. I år ser det ut att kosta ännu.

Efter de två första månaderna i år är kostnaden redan uppe i fyra miljoner kronor – 470 000 kronor mer än motsvarande period 2015.

Störst kostnader har primärvården, och där är det inte sjuksköterskor utan hyrläkare som är den stora utgiftsposten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!