Att antalet hyrsjuksköterskor minskar kommer att få konsekvenser för vårdpersonalen och än finns det ingen färdig plan för hur den ordinarie personalen ska klara den ökade arbetsbelastningen.
– Jag förstår tanken med att dra ner på hyrpersonal men det drabbar oss ordinarie väldigt mycket, säger sjuksköterskan Sofie Bolin som jobbar på medicinavdelningen på Visby lasarett.
Medicin är en av de avdelningar på lasarettet där behovet av hyrpersonal är stort.
– Jag jobbar enbart natt på medicinavdelningen och ganska ofta är jag ensam ordinarie med tre hyrsjuksköterskor, säger hon.
Som ensam ordinarie personal är Sofie Bolin den enda som kan alla rutiner och hon måste hela tiden lära upp hyrsjuksköterskorna.
– Att vara tvungen att lära upp andra är det huvudsakliga problemet nattetid. Men vi har ändå haft tur med att få hit kompetent personal, säger hon.
Problemet att rekrytera sjuksköterskor har funnits under flera år och många väljer att jobba för bemanningsföretag eftersom de betalar mer i lön.
Redan i dag är beläggningen högre än önskat inom slutenvården och i sommar, utan hyrpersonal, riskerar arbetsbelastningen öka ytterligare.
– Risken för att det blir en ohållbar situation är hög. Det är patienterna man måste prioritera först och många prioriterar redan nu bort sina raster, säger Sofie Bolin.
Under veckan ska ett förslag till hur regionen kan minska beroendet av dyra hyrsjuksköterskor presenteras av sjukvårdschefen Cathrine Malmqvist och sjukvårdsdirektören Maria Dalemar.