Droger är ett av de problemområden som Region Gotland och polisen gemensamt har bestämt att man ska prioritera. Bakgrunden till detta är bland annat att narkotikabrotten har ökat samt att missbruket i större utsträckning sker i lägre åldrar. För att komma till bukt med situationen har regionen och polisen ingått en överenskommelse kring det förebyggande arbetet på Gotland.
– Samverkan är prio och vi måste bli bättre på det. Om vi bara tittar på polisens verktygslåda så är det begränsat vad vi kan göra. De flesta verktyg vi har är reaktiva. Men i en perfekt värld hinner det aldrig bli en fråga för polisen, säger kommunpolisen Conny Johansson.
Som en del av överenskommelsen startade man i maj i år en operativ grupp. I denna finns representanter från exempelvis polisen, socialtjänsten, primärvården, psykiatrin och skolan. Syftet med gruppen är att olika verksamheter tillsammans ska forma det förebyggande arbetet.
– Det är många som vill vara med och det känns positivt att vi har gruppen på plats nu. Vi har också en mycket god samverkan med krögarföreningen, Visby centrumförening och ordningsvaktsbolagen. Det känns som att vi har förståelse för hur vi kan hjälpa varandra, säger Conny Johansson.
Han berättar att en viktig åtgärd är kunskapsspridning, och då framför allt till vuxna som kommer i kontakt med ungdomar. Detta för att de ska ha mer kött på benen i diskussioner med unga. Enligt Conny Johansson har ungdomar i dag en mer liberal inställning till narkotika, ofta då de har hittat information som stöder deras argument via nätet.
LÄS ÄVEN: "Ser 13-åringar som använder droger"
När det kommer till kunskapsspridning så spelar även skolan en viktig roll. Cecilia Tofftén, som är biträdande rektor på Södervärnskolan, berättar att de förutom att undervisa om olika substanser också ser till att skolpersonal tar del av de fortbildningar som finns. Detta för att de ska veta hur de ska bemöta ungdomarnas argument. Hon framhäver också att samverkan mellan elever, vårdnadshavare och Minimaria är en viktig del i deras arbete.
– Tillgången på narkotika har ökat så vi jobbar mer med det nu. Jag tror inte att någon skola är förskonad. Det gäller att möta eleverna på ett bra och förebyggande sätt. Möta deras nyfikenhet och slå hål på föreställningar. De bästa samtalen är oftast inte under lektion utan det är de inofficiella samtalen, säger hon.
På Wisbygymnasiet arbetar man också aktivt med frågan, och precis som på Södervärnskolan är narkotikakunskap en del av den vanliga undervisningen. Lars Nordahl, som är administrativ chef på gymnasiet, bekräftar att ungdomarna har en annan syn på droger i dag.
– Det är ju helt klart en liberalare syn på det som vi klassificerar som droger men som är lagligt utomlands. Det viktiga för oss är att inte ducka om vi misstänker något. Det är inte ofta folk är påverkade i skolan men man märker det på andra sätt. Till exempel att de har hög frånvaro eller ett förändrat beteende, säger han.
Precis som Conny Johansson lyfter Lars Nordahl fram vikten av samarbetet inom regionen, och framför allt mellan skola, polis och vård.
– Det är avgörande att vi jobbar tillsammans och jobbar preventivt. Många gånger riskerar vi att komma in för sent, säger Lars Nordahl.