"För en del handlar det om liv och död"

I dagsläget finns ett fyrtiotal ensamkommande som snart fyller 18 år och därmed saknar boende på Gotland. En nybildad förening ska nu hjälpa ungdomarna att få tak över huvudet.

Cecilia Herdenstam är ordförande i föreningen.

Cecilia Herdenstam är ordförande i föreningen.

Foto: Malin Stenström

Ideella krafter2017-10-13 15:25

Så fort en asylsökande ungdom utan uppehållstillstånd fyller 18 år förlorar hen alla sina säkerhetslinor. Personen tvingas att omedelbart flytta från regionens boende och kontakten med den gode mannen upphör.  Många tvingas lämna Gotland för att flytta in på något av Migrationsverkets boenden på fastlandet – långt från det liv de byggt upp på ön.

– De förlorar det stöd de har fått under åren på Gotland och de tappar all trygghet. Ibland placeras de så långt bort att de inte har möjlighet att ta sig till gymnasiet, säger Cecilia Herdenstam.

– De här killarna befinner sig i sin mest kritiska fas när de fyllt 18 år och många har fått avslag på sin asylansökan. De mår piss och skit. Att få stanna kvar på Gotland kan verkligen göra skillnad, säger Jonas Niklasson.

Därför har de nu startat föreningen "Tillsammans för ensamkommande på Gotland", som ska hjälpa de ensamkommande ungdomarna att hitta egna boenden. Föreningen liknar "Ebo Storsudret", som Jonas Niklasson var med och startade, där de hjälpt familjer på Sudret att hitta eget boende.

– Byter man kommun är det ofta kört, då är man rökt. För en del handlar det om liv och död, säger han.

En av dem som kämpat för att få stanna på Gotland är Mustafa Noori. När han fyllde 18 år i februari i år var tvungen att flytta från Haimaboendet och han flyttade då in hos en anställd på Haima. Men sommaren kom och Mustafa Noori fick då flytta ut. I dag bor han på ett vandrarhem utanför Visby tillsammans med nio andra killar.

– Det funkar jättebra på boendet, säger Mustafa Noori.

Föreningen uppskattar att det finns ytterligare 40 personer som fyller 18 inom kort och därmed kommer att vara i behov av nytt boende. För att få ihop det krävs det att gotlänningar ställer upp och blir fadderhem. Man kan även bli månadsgivare och volontär, som besöker ungdomarna någon kväll i veckan.

– Det kommer att vara nytt för dem att bo helt utan personal och med nästan inga pengar alls, så de kommer behöva trolla med knäna, säger Jonas Niklasson.

När man väljer att ordna eget boende istället för att ta det Migrationsverket erbjuder faller man ur systemet och den dag personen får uppehållstillstånd kommer Migrationsverket därför inte ha någon skydlighet att ordna boende åt personen.

– Jag är inte orolig. I Ebo Storsudret har det inte varit några problem utan vi har fått fram de boenden som behövts, säger Jonas Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!