Rusning till banken som lånar ut räntefritt

Det blev rusning direkt när Fritidsbanken öppnade i går. Inför starten har nära ett halvt ton idrottsprylar samlats in för utlåning.

Uppdukat. Det var fullt på hyllorna i Fritidsbanken. Mirjam Koster ville gärna låna inlines.

Uppdukat. Det var fullt på hyllorna i Fritidsbanken. Mirjam Koster ville gärna låna inlines.

Foto: Henrik Radhe

idrottssatsning (GA)2017-09-28 07:30

Under invigningen vid Träffpunkten stod barnen otåligt och väntade på att alla talare skulle prata färdigt. Många hyllade satsningen. Fritidsbanken drivs av Gotlands idrottsförbund och Sisu idrottsutbildarna, i samarbete med Röda korset och Arbetsförmedlingen. Att återvända prylar, ge ungdomar en chans att prova på nya idrotter utan att behöva köpa dyr utrustning, samt få bättre kondition och en aktiv fritid på köpet lovordades av alla. Att Fritidsbanken dessutom är ett arbetsmarknadsprojekt som ger arbetslösa ungdomar en möjlighet att arbetsträna är en extra bonus.

Det blev tävling om vem som skulle inviga. Regionrådet Meit Fohlin, Gråboskolans rektor Jörgen Norström och Lena Broen från Arbetsförmedlingen skulle göra upp om vem som snabbast tog sig igenom en bana med prylar för att slutligen förrätta invigningen genom att kasta en boll på en gonggong. Det blev dött lopp, trots att rektor Jörgen hade ett massivt stöd bland barnen.

När gonggongen klämtat var det fritt fram för barnen att börja låna i Fritidsbanken. På hyllorna fanns fotbollsskor, inlines, hjälmar och en massa annat.

– Det vanligaste som vi fått är fotbollsskor och golfklubbor, berättar projektledaren Emma Gustafsson och tillägger:

– Det mest udda är en grej som vi först inte visste hur den skulle användas. Men det är visst ett träningsredskap som såldes via TV-shop en gång i tiden.

Begagnade idrottsprylar har samlats in under hela året. Tidigare i september hölls en gemsam insamlingsdag för alla landets Fritidsbanker. Sammanlagt har över 400 kilo utrustning lämnats in på Gotland. Emma Gustafsson tar gärna emot ännu mer:

– Vi behöver mer av allt, gärna saker som man kan låna för spontanidrott en timme eller två. Och vi vill gärna ha in varpor.

Många hade med sig prylar till invigningen. Kjellåke Norström från Gotlands idrottshistoriska museum kom med ett golfset och lite annat.

– Vi har tagit emot alla tänkbara sorters prylar vid museet, berättade han.

Det har gått fyra år sedan den första Fritidsbanken öppnade på fastlandet. Nu finns banker på många platser. På Gotland finns planer att efter Visby fortsätta och öppna även i Hemse, Slite och Fårösund, kanske även i Klintehamn. Det kan ske i samarbete med Röda korset.

– Hittar vi bara bra lokaler så kan vi komma igång, säger Emma Gustafsson.

Så fungerar Fritidsbanken

Fritidsbanken finns i Träffpunkt Gråbo. Den är öppen tisdag- fredag 13.00- 16.00.

Det är gratis att låna sport- och fritidsprylar.

Lånetiden är allt från en timme ända upp till 14 dagar. Är det ingen annan som efterfrågar det man lånat, så kan man få låna om.

Ofta kan personalen vara handledare, om man inte vet hur sakerna ska användas.

Den som vill bidra med saker kan lämna dem till Fritidsbanken på Gråbo, till Gotlands idrottsförbund vid Färjeleden, eller till Röda korset.

Fritidsbanken drivs av Gotlands idrottsförbund och Sisu idrottsutbildarna, i samarbete med Arbetsförmedlingen och Röda korset. Målet är att öka möjligheterna för barn att prova på idrott och fritidsaktiviteter, samtidigt som man bidrar till ett mer hållbart samhälle genom återbruk.

Fakta: Fritidsbanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!