Vid midnatt, onsdag den 23:e maj kastade någon in ett föremål på uteserveringen till restaurang Köpmannen II i centrala Visby. En brand uppstod men den släcktes av personer på plats. Kort därefter greps en 60-årig man i närområdet.
Några dagar senare häktades mannen skäligen misstänkt för försök till mordbrand. Han häktades i två veckor och det beslutades att åtal skulle väckas den sjätte juni. Men det har dröjt, då den tekniska utredningen från NFC inte är färdig. 60-åringen har nu suttit häktad i en och en halv månad. Ett nytt beslut om när åtal ska väckas ska tas den 19 juli.
– Det är inte acceptabelt att man ska behöva sitta häktad bara på grund av att den tekniska utredningen inte är färdig. Det är något som den misstänkte inte kan påverka och det gör det ännu värre, säger Johan Cahp, försvarsadvokat och fortsätter:
– Det handlar om tortyrliknande förhållanden, där man sitter inlåst 23 timmar om dygnet och inte har kontakt med någon annan människa.
Olof Calmvik, förundersökningsledare och kammaråklagare vill också att utredningstiden ska gå fortare.
– Det är främst för att den som är misstänkt ska sitta i häktet så kort tid som möjligt. Men också att det kostar mycket pengar för oss och polisen.
Den som sitter häktad misstänkt för ett brott och sedan frias har rätt till ersättning för bland annat lidande och bortfallen inkomst som har uppkommit under häktningstiden.
Det är inte bara Olof Calmvik som får vänta på NFC. I en undersökning som gjordes av Sveriges Radio förra året är sju av tio åklagare missnöjda med väntetiderna hos NFC. Samtidigt har han förståelse för att det tar tid.
– Jag vet att de har extremt mycket att göra, säger han.
Johan Cahp tror att långa häktestider kan påverka fallets utgång.
– När en misstänkt behandlas på det sättet finns det risk att man blir labil och inte är i form inför huvudförhandlingarna.
Jarl Holmström, tillförordnad avdelningschef på NFC säger att de har blivit snabbare med sina utredningar.
– Vi har blivit bättre, men vi jobbar hela tiden på hur vi ska kunna bli mer effektiva.
Enligt Jarl Holmström beror väntetiderna på att belastningen har ökat.
– Vi får in fler fall än vi hinner lösa och utredningarna som beställs in är ofta större och mer komplicerade än nödvändigt, säger han.