Det var förra veckan som räddningstjänsten gick ut med information om vad som gäller för rengörning av imkanaler. Efter 2004 finns det inget lagkrav på rengörning. Innan dess rengjorde sotarna med jämna mellanrum imkanal och spisfläkt. Detta uppmärksammades även i en artikel i Gotlands Tidningar. Anledningen till klargörandet var att flera personer hört av sig till räddningstjänsten sedan ett företag kontaktat dem med ett erbjudande. Många uppfattade att rengörningen var ett lagkrav. Ulf Ljung i Lummelunda var en av dem.
– Jag fick ett telefonsamtal där det här företaget sa att ”Nu är det dags igen. Nu kommer vi och rengör din imkanal”. Jag tänkte att det är väl lagkrav och att det var lika bra att få det gjort. Sen frågade jag företaget när de dök upp.
Vad sa de då då?
– De svarade lite svävande att det var jag som hade ansvaret för att det blev gjort.
Ulf Ljung visar och berättar att det kom två killar. Det gick in i köket sköljde av köksfläktsfiltret och sa att de behövde rengöra kanalen från taket för att det skulle bli riktigt gjort. Ulf plockade fram en stege och fortsatte att arbeta i sin snickarbod. Efter 10 till 15 minuter var arbetet klart och Ulf fick en faktura på 1 695 kronor efter skattereduktion. Dagen efter läste han i tidningen att det inte alls finns något lagkrav.
– Jag känner mig faktiskt lite lurad. Hade jag läst artikeln först hade jag tackat nej och kontaktat ett lokalt bolag i stället. Det hade säkert blivit mycket billigare.
Tänker du gå vidare med det här?
– Nej, jag ser det här som en läropeng och jag orkar inte bråka. Jag visste att det skulle komma att kosta 1 695 kronor och det har jag råd med. Men jag ringde upp er för jag tycker att det är viktigt att varna andra, säger Ulf Ljung.
Det var företaget Eld och ventilation i Sverige AB, med adress i Stockholm, som kontaktade Ulf Ljung. Vid en snabb slagning på nätet hittar man flera kommentarer från människor som har liknande erfarenheter av företaget, men även kommentarer från folk som är nöjda. På Konsumentverket känner man till företaget.
– Det är flera från hela landet som har hört av sig med frågor kring Eld och ventilation i Sverige AB och vi har fått in åtta anmälningar i år och 11 förra året, men vi har inte startat något tillsynsärende ännu, berättar Ronja Johansson Eld, konsumentvägledare vid Konsumentverket.
Johan Svensson är vd för Eld och ventilation i Sverige. Han berättar företaget såg en ny marknad efter att lagkravet på rengörning av imkanaler försvann 2004 och sotarna inte längre tillsåg att kanalerna blev rengjorda.
– Vi ringer och bokar in jobb med kunden. Du har säkert hört att vi säger att det är ett lagkrav, att vi samarbetar med sotarna eller jobbar för kommunen. Men det stämmer inte. I vår bokningsbekräftelse till kunden står både pris och att det inte är ett lagkrav. Vi försöker verkligen vara så tydliga vi kan, men har märkt att det ofta kan bli missförstånd, särskilt på mindre orter.
Behöver ni bli ännu tydligare, det är ju inte bara på Gotland som de här problemen uppstår?
– Vi spelar in alla samtal med kunderna och lyssnar, inte på alla, men på många, och visst händer det att samtalen brister. Men om säljarna är otydliga tar vi dem i örat. Att säljarna är påstridiga köper jag, men inte oärliga. Vi har faktiskt 34 000 nöjda kunder idag och vill självklart inte ha dålig publicitet. När vi bestämde oss för att komma till Gotland ändrade vi vårt säljupplägg för att bli ännu mer tydliga. Jag vet inte riktigt vad vi ska ändra på för att bli mer tydliga.