Inbrotten ökar med hösten och mörkret

Mörkret sänker sig över landet och många reser bort under hösten och lämnar sina hem obevakade. Det gillar tjuven – som trivs med att jobba ostört.

Hösten är tiden då inbrotten ökar, men det finns sätt att försvåra för tjuven.

Hösten är tiden då inbrotten ökar, men det finns sätt att försvåra för tjuven.

Foto: JONAS EKSTR÷MER / TT

Inbrottstider (GT)2017-11-01 05:00

Vi går mot en tid då inbrotten ökar – och så gör även oron.

Att komma tillbaka efter en välförtjänt semester och mötas av en uppbruten dörr, stulna inventarier och kanske sönderslagen inredning, det är ingen rolig syn.

Statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ), visar att de flesta inbrott sker på dagen då människor är på jobbet, men det är inte på dagtid under vardagar som folk oroar sig som mest.

Enligt en undersökning genomförd av Novus är 76 procent av befolkningen mest oroliga för inbrott när de är bortresta på semester.

Peter Wallén, gruppchef för skadeförebygg på Länsförsäkringar Gotland, menar dock att det finns många sätt att skydda sig från oväntat besök.

– Ja, ett stort misstag som många gör och som är rent naivt, det är att lägga ut synligt för allt och alla att man är på semester. Det är jätteviktigt att man ändrar i sina inställningar så att endast nära och kära kan se att man är i väg, annars bjuder man verkligen in tjuven, säger han.

Han betonar även andra, som han säger, mer givna grejer.

– Se till att ha lampor på timer, att det står en bil på uppfarten. Om det är vinter så är det bra om någon granne kan skotta bort snön. Det är också bra om det ser bebott ut helt enkelt, säger Peter Wallén.

Vidare poängterar han vikten av att försvåra för tjuven så mycket som möjligt.

– Se till att ha godkända lås, och gärna altandörrar utan vred på insidan. Tjuven ska ut med stöldgodset också och gillar inte att behöva krossa fönsterrutor i onödan.

De flesta inbrott sker genom altandörren eller fönstervägen. Tjuven vill arbeta ostörd och osedd och väljer därför oftast baksidan av huset, gärna i skydd av buskar och mörker.

Nära 80 procent av alla inbrott går via ett fönster eller en fönsterdörr.

Peter Wallén säger:

– Bor man i ett hus med två våningar bör man också låsa in stegen så den inte står framme. Det är väldigt dumt att bjuda in tjuven till övervåningen.

Bör alla ha ett larm installerat?

– Ja, det är betydligt mindre attraktivt att ge sig på ett hus som är larmat och då är det bra om det är ett modernt larm med övervakning och som är kopplat till en övervakningscentral.

Peter Wallén lyfter också upp grannsamverkan.

– Att hjälpa varandra att ha uppsikt, kanske starta en sluten Facebookgrupp där man berättar om något har hänt så att andra i området kan bli uppmärksamma. Allt som gör det svårare för tjuven är bra.

Tips som skrämmer tjuven

• Skaffa utomhuslarm och utomhusbelysning med rörelsevakt som tänds när någon passerar förbi.

• Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.

• Tjuvarna är smartare än vi tror. Det räcker inte att gömma värdesakerna i hemmet. Lås hellre in dem i värdeskåp eller ännu hellre bankfack.

• Om du är bortrest när snön faller. Be en granne skotta undan snö, göra spår i snön fram till ytterdörren och köra upp bilen på uppfarten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!