Här ska tömningen av latriner upphöra

Regionen avser att dra in sop- och latrintömningen i Sandhamn och flera andra badplatser. Beslutet är taget på fel grunder, menar Strandsällskapets ordförande Bertil Elowson.

Inför sommaren upphör latrinhämtningen på flera badplatser på Gotland.

Inför sommaren upphör latrinhämtningen på flera badplatser på Gotland.

Foto: Edvin Högdal

INDRAGEN SOPHÄMTNING (GT)2017-05-03 05:15

Det var i fjol somras som Sandhamns strandsällskap första gången hörde talas om tekniska nämndens avsikt att dra in sop- och latrinhämtningen vid Sandhamn i Fröjel.

Ett flertal näringsidkare inom besöks- och restaurangnäringen har verksamhet i strandens närhet och tanken på utebliven hämtning föreföll dem absurd.

– Vem som helst inser att det måste finnas hämtning av sopor och latrin om besökarna ska återkomma, menar Bertil Elowson, ordförande i Sandhamns strandsällskap.

Efter flera år av ideellt arbete och ekonomisk stöttning av länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten finns i dag en fin strand med hundratals besökare under fina dagar.

Besök hade Strandföreningen under sensommaren även av representanter från teknikförvaltningen, vilka höll dialogmöten vid samtliga stränder där sop- och latrinhämtning är tänkt att upphöra, enligt inriktningsbeslut av tekniska nämnden i juni ifjol.

Elowson fick vid dialogen uppfattningen att hänsyn skulle kunna tas till lokala idéer till lösning. För sådana fanns. Mot viss ersättning skulle exempelvis restaurang och camping kunna tänka sig att hantera det hela.

– Vi sände våra förslag till sex olika personer på förvaltningen för att det verkligen skulle gå fram. Men vi fick aldrig någon respons, säger Bertil Elowson besviket.

Vid sammanträdet 29 juni beslutades ett preliminärt avslut på engagemang vid sju badplatser belägna på mark som inte ägs av Region Gotland, vilket skulle spara 100 000 kronor.

I maj kommer frågan upp på tekniska nämndens bord, nämnden väntas då ta ett definitivt beslut.

Louise Billqvist, handläggare på förvaltningens parkenhet, var med vid dialogmötet i Sandhamn:

– I juni fick vi i uppdraget att genomföra dialogmöten vilket givit underlag för beslut av nämnden i maj.

Att dra in engagemanget följer riktilinjerna i regionens badplatsstrategi och är, enligt Billqvist, en förutsättning för att komma i mål med de besparingskrav som finns.

Bertil Elowson menar att beslutet tas på fel grund och att processen skötts illa.

– De fick oss att tro att vi kunde påverka, men det visade sig inte vara sant. Dessutom är det inte helt klarlagt vem som faktiskt äger marken.

Så hur löser ni det hela till sommaren?

– Sällskapet har 85 betalande medlemmar men till det här har vi inte pengar, så jag vet inte. Just nu har vi ingen lösning.

indragning

Tekniska nämnden beslutar sannolikt, vid sitt sammanträde i maj, att avsluta sitt engagemang vid badplatserna vid Sandhamn, Skär, Lausvik, Valleviken, Ireviken, Katthammarsvik och Hammars. Dessutom tas skötseln bort från regionägda badplatsen i Ronehamn samt besöksplatsen i Lergrav.

Besparingen av att ta bort, eller överlåta, sex toaletter, 13 soptunnor, fyra bryggor och två lekplatser uppgår till 100 000 kronor.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om