Tekniska nämnden avser att vid sammanträdet i slutet av maj besluta om indragen sop- och latrinhämtning på ett antal badstränder som inte ligger på regional mark. Detta som ett led i att klara de besparingskrav som finns.
Bland dem finns stranden vid Sandhamn i Fröjel, vilket GT skrev om i onsdagens tidning.
Beslut kommer, visar det sig, att påverka även närliggande serviceanläggningar, som den som ideella föreningen Djupviks hamnförening färdigställt med hjälp av bland annat EU-pengar, fördelade av regionens näringslivsenhet.
Totalt har regionala så kallade 1/1-medel om 600 000 kronor satsats på Djupviks hamn och strand; utöver 350 000 till själva servicehuset även en kvarts miljon för muddring till segelbåtsdjup.
I näringslivsenhetens motivering noteras att ”projektet gör att varumärket Gotland stärks när det finns bra service” och att det har stöd inom utvecklingsområdet ”Bilden av Gotland”.
Nu avser nämnden att dra in de årliga 10 000 kronor som parkförvaltningen tidigare bidragit med för att ideella Djupviks hamnförening självt ska svara för sop- och latrinhanteringen.
Per-Olof Grymlings har varit projektledare för det moderna servicehus som stod färdigt i januari 2015.
– Eftersom de drar in skötseln av badplatsen i Sandhamn kan de inte samtidigt betala ut ersättning till oss, är det besked jag fått. Otroligt märkligt när de satsat över en halv miljon på öka attraktiviteten i Djupvik. Jag kan inte se att det stämmer med intentionerna i tidigare beslut, säger han.
En springande punkt för regionens parkförvaltning är att Djupviks hamnförening tar ut en avgift för toalettbesöken, vilket under 2016 inbringade 9 000 kronor.
Denna avgift var dock del i överenskommelsen, menar Per-Olof Grymlings i ett svar till regionen:
”Driftkostnaden för en till det kommunala nätet ansluten handikapptoalett med tvättmöjligheter samt skötbord är avsevärt högre än regionens tidigare enkla utedass”, skriver han.
Effekten av uteblivet bidrag blir antingen stängning av toaletten, eller låta den ingå i hamnens system; alltså öppen enbart med betalt periodkort.
I beslutsunderlaget till nämnden formuleras det hela på följande vis: ”Förhållandet vid Djupviks badplats behöver således korrigeras så att toaletten å ena sidan är avgiftsfri alternativt att ersättning för skötseln inte betalas ut från regionen.”
Driftkostnaden för den året runt-öppna serviceanläggningen är 40 000 kronor, finanserat även med bidrag från bland annat Eksta hembygdsförening.