Här får hela landet en portion av Gotland

Historiskt sett har den gotländska livsmedelsindustrin sett betydligt bättre dagar. Men det finns undantag – som i Klinte där Foodmarks tillverkning av landets kanske mest kända potatissallad bara ökar.

I Klinte görs all potatissallad inom Rydbergs, cirka 24 miljoner portioner per år.

I Klinte görs all potatissallad inom Rydbergs, cirka 24 miljoner portioner per år.

Foto: Dennis Pettersson

Industri på framfart2019-04-01 10:49

Historiken är både lång och mytomspunnen, med anor från 1800-talets slut och "Karlsökungen" Willy Wöhlers brännvinnsbränneri, följt av potatismjölsfabrik vid förra sekelskiftet. Sedan dess har det, bortsett från krigsåren på 1940-talet, i stort sett alltid funnits någon form av livsmedelstillverkning vid Klintebys i Klinte.

Även om det fortfarande är potatisen som står i centrum, har mycket hänt. Konserverna har bytts mot byttor och påsar i plast, och arbetet i fabriken har digitaliserats och robotifierats.

I dag förknippar de flesta Klintebys med Rydbergs sallader. Men det är långt ifrån självklart för alla gotlänningar vad Foodmark, som själva företaget heter, är och vad som tillverkas i Klintefabriken.

– Det är väldigt många som lyfter på ögonbrynen när jag berättar om mitt jobb. Jag tror inte att det är särskilt allmänt känt att all vår potatissallad görs på Gotland, med gotländsk potatis, säger Anna-Carin Löfstedt, fabrikschef på Foodmark i Klinte.

Hon berättar att det var först för cirka två år sedan som man började ta tillvara Gotland som varumärke och tydligt kommunicera det utåt, på produkterna. I dag är en viss del av potatissalladen gårdsmärkt, det så kallade gourmetsortimentet, och fler produkttyper kommer att få en gotländsk prägel i framtiden.

För några år sedan beslutade Foodmark att äga sina egna anläggningar fullt ut. Det resulterade i att man lade ner en viss verksamhet i landet, men bolaget satsar nu desto mer på två orter – däribland Klinte. Investeringarna sker kontinuerligt, bland annat inköp av modernare maskiner som olika slags fabriksrobotar.

En klimatsmartare tillverkning är ett annat område där Klintefabriken gör stegvisa satsningar. Livsmedelsindustrin har generellt sett en större klimatpåverkan, och anläggningen vid Klintebys är inget undantag.

– Vi har våra utmaningar. Det stora, och som vi vetat om en längre tid, är att vi måste ställa om från att elda med olja. Därför är vi väldigt nöjda med den planerade biogasanläggningen. Att hitta en lösning som den vi kommer få, tack vare samarbete med regionen, är vi båda glada för, säger Anna-Carin Löfstedt.

24 miljoner måltider

Förra året producerade fabriken 7 900 ton färdigvaror. Största produkten är potatissallad, i fjol producerades cirka 24 miljoner portioner potatissallad. Veckan innan midsommar går det ut cirka 1,5 miljoner portioner.

Företaget köper regelbundet tjänster och/-eller varor från 35-40 olika lokala bolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!