Årets influensa är snart ett minne blott

Årets influensa är på väg mot sitt slut och har hittills inneburit fler än 130 färdigspydda patienter på Visby lasarett. Hur många fler som drabbats men inte sökt vård är omöjligt att veta.

Årets influensa är inte den vanliga typen. Influensa B som drabbat flest människor i år är normalt den som bara orsakar enstaka sjukdomsfall.

Årets influensa är inte den vanliga typen. Influensa B som drabbat flest människor i år är normalt den som bara orsakar enstaka sjukdomsfall.

Foto: isabell Höjman/TT

Influensan (GT)2018-03-03 08:00

Toppen på årets influeansaepidemi har passerat, och under förra veckan märktes en tydlig skillnad mot veckan innan. Enligt smittskyddsläkare Sven Montelius på Visby lasarett har årets pandemi drabbat Gotland ungefär lika hårt som fastlandet.

– Den totala andelen människor som insjuknat ser ungefär ut som tidigare år, med den stora skillnaden att årets influensa inte är den som normalt brukar ge pandemier.

Influensa typ B är den som härjat i år. Enligt Sven Montelius brukar den endast generara några enstaka sjukdomsfall, och dessutom sent på säsongen.

– I år är det nästan bara influensa B som märkts av. Varför det blivit så vet jag inte, men det kanske de stora kanonerna kan analysera och ta reda på, säger han.

Dock berättar Sven Montelius att den senaste veckans influensadrabbade påvisat den andra typen, influensa A. Det är den som vanligtvis har en tendens att ge stora världsomfattande epidemier.

– Nu spelar det för gemene man ingen större roll för man blir ju lika sjuk ändå. Men årets vaccin var inte riktigt anpassat för influensa B, och dessvärre har vaccinets effekt inte varit den vi hoppats på, säger Sven Montelius som själv lyckats hålla sig frisk hela säsongen.

– Jag är själv vaccinerad med samma sort. Men vi får hoppas att influensan lugnat ner sig nu, säger han.

Epidemi / pandemi

En epidemi har brutit ut när smitta spridits till flera närgränsande geografiska områden och många insjuknat, till skillnad från ett utbrott som oftast omfattar ett begränsat område med ett fåtal sjuka. Smittämnen som sprids via luft- eller vatten riskerar att orsaka de största epidemierna. Om en epidemi täcker en hel världsdel eller flera världsdelar benämns den pandemi.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om