Eftersom Gotland hade mycket finska kryssningsresenärer kom studenten Kalle Weckström från Finland, för att tillsammans med andra finska ungdomar sommarjobba som guide. Första sommaren guidade han i Lummelundagrottorna. Kalle lärde känna Gotland och öns historia, och trivdes så bra att han kom tillbaka sommaren därpå.
– När jag stod vid relingen på däck och såg Gotland försvinna på väg hem efter den andra sommaren sa jag att jag skulle komma tillbaka. Men det tog 25 år, säger han.
På Åbo akademi träffade Kalle sin blivande fru Johanna, som då studerade till sjuksköterska i Helsingfors. De fick barnen Gustav och Inez, nu 17 och 12 år gamla. Kalle drev egen plantskola i Kyrkslätt, strax utanför Helsingfors, där han sålde blommor och plantor. Delar av året jobbade han extra på restaurang och konferensanläggningar. Men odlingssäsongen i Finland är kort och jobbet var slitsamt. Kalle bar sin dröm inombords, sin hemliga längtan tillbaka till Gotland.
– Jag brukade berätta om det klara och vita ljuset, värmen, solen som lyser mest och längst i hela Sverige, alla trevliga människor och mina positiva minnen, säger han, och klappar hunden Gösta som lyckas tigga till sig en bit kaka från köksbordet.
Gösta blev den direkt utlösande faktorn till flytten.
– Vi tänkte att Gösta lever till vi blir 60 år – helt plötsligt insåg vi hur snabbt tiden rusat. Jag hade för lite tid med familjen och vi ville hinna njuta av livet. Det var nu något måste hända, säger Kalle Weckström.
I oktober 2015 flög Kalle och Johanna till Visby, på Region Gotlands inspirationshelg. Ett par månader senare tog de barnen med sig, som till en början var mer tveksamma inför en flytt, till Visby och Medeltida jul. Med ringmur och innerstan upplyst i vinterskrud försvann de sista tvivlen.
Det största problemet med flytten har varit att hitta permanent boende. Hittills har familjen hyrt en villa i södra Visby.
– Vi kommer att bli utan bostad i juni, just nu vet vi inte vart vi ska ta vägen, säger Kalle.
Annars har det mesta gått bra. Längtan till vänner och klasskompisar prövar ibland känslorna, men barnen har nu kommit in i sina nya skolmiljöer. Däremot, menar Kalle, är den svenska byråkratin värre än den finska.
– Först efter åtta månader som folkbokförd med bevisad inkomst fick vi teckna fasta mobilabonnemang, säger han.
Jobb däremot fick både Johanna och Kalle direkt – hon inom vården och han som florist och anställd inom restaurang och konferens. Just nu arbetar han som hotellreceptionist och håller på att bygga upp ett eget företag, för att bli trädgårdsmästare igen – i ett mildare klimat än det finska.
– Plantgården ska ligga på Salthamns område vid gamla minkfarmen. När jag guidade finska turister i grottorna kunde jag aldrig tänka mig att jag 25 år senare skulle starta trädgårdsföretag 500 meter därifrån, säger Kalle Weckström.