Det rapporteras frekvent i de gotländska medierna om ett ökat användande av narkotika bland öns befolkning, och då främst bland ungdomarna. Av den anledningen bjöd Rädda Barnen, Humanisterna Gotland samt Almedalsbiblioteket in till ett informationsmöte på biblioteket på måndagskvällen. Inbjuden gäst var kommunpolisen Conny Johansson, som i många år arbetat med ungdomar och mot narkotika.
– Arrangörerna hörde av sig och frågade om jag ville komma hit och berätta om narkotikasituationen på Gotland just nu, och vi tycker ju att all form av kunskapsspridning är positiv. Vi försöker att ta alla tillfällen som bjuds i akt, säger han.
Conny Johansson bekräftar de rapporter som säger att narkotikaanvändandet sjunker allt längre ner i åldrarna, och att man på Gotland ser hur drogerna tagit sig in på öns högstadieskolor.
– När jag började jobba som polis här på Gotland 2005 var det framförallt elever på gymnasiet som nyttjade droger, men nu ser vi ofta barn mellan 13 och 15 år som antingen provat narkotika, eller använder det mer eller mindre frekvent.
LÄS MER: Polisen: Heroinet har hittat till ön
Enligt Conny Johansson har även utbudet av narkotika på ön ökat de senaste åren.
– Tidigare har vi till exempel varit ganska förskonade från heroin, men som det ser ut just nu så finns alla typer av narkotika tillgängliga på Gotland. Det är dock fortfarande cannabis som är överlägset mest förekommande.
Trots att användandet av narkotika kryper ner i åldrarna, och trots att det totala användandet fortsätter att öka, så berättade Conny Johansson under sin föreläsning att det finns positiva tendenser. En är att det finns ett större intresse från bland annat föräldrar och skola kring att skaffa sig kunskap om problematiken. Ett faktum som inte minst syntes under måndagskvällen, då de 120 platser som Almedalsbibliotekets hörsal kunde erbjuda inte räckte till på långa vägar. Ett hundratal personer fick helt enkelt vända i dörren.
– Det är supertrist att vi inte kunde ta emot fler ikväll, men vi får försöka lösa det på något sätt framöver. Det är hursomhelst väldigt positivt att fler visar ett intresse för det här problemet. Det är genom kunskap och förståelse som vi skapar bättre möjligheter att hjälpa och förebygga användandet av narkotika, inte minst bland ungdomarna.