20 miljoner till individuella bullerskydd

215 gotlänningar ska få erbjudande från Trafikverket där en individuell bullerreducering på fastigheten betalas av just Trafikverket. De som accepterar erbjudandet kan få nya fönster, dörrar och ljudbarriärer betalda.

Fastigheter som är extra utsatta för buller väljs ut genom ett datorprogram som tar hänsyn till bland annat längd från fastigheten till närmsta väg.

Fastigheter som är extra utsatta för buller väljs ut genom ett datorprogram som tar hänsyn till bland annat längd från fastigheten till närmsta väg.

Foto: Tomas Oneborg

Infrastruktur2019-10-14 14:14

I en nationell satsning har Trafikverket beslutat att fastigheter på bland annat Gotland kan få möjlighet till en individuell bullerreducering som Trafikverket betalar för.

– Vi har redan nu skickat ut förfrågningar till de som har fastigheter som är extra utsatta för trafikbuller. Just på Gotland handlar det om 215 fastigheter och vi räknar preliminärt med att få lägga ut omkring 20 miljoner kronor där, säger Daniel Rosengren på Trafikverket.

Fastigheterna som får förfrågningen om bullerreducering väljs ut via ett datorprogram som tar hänsyn till hur nära det är till närmsta väg, hur trafiken ser ut där och en uppsjö andra faktorer. Om en fastighetsägare tackar ja till erbjudandet kommer först en akustiker utreda vilka åtgärder som skulle behöva göras.

– I vissa fall kommer vi nog komma fram till att bullret inte är speciellt störande, datorprogrammet kan ju inte veta hur själva byggnaden är uppbyggd. I andra fall kan det handla om fönster eller dörrar som behöver bytas och i vissa, lite mer ovanliga, fall kan någon slags barriär behöva byggas, säger Daniel Rosengren.

Hälsa är orsaken till att Trafikverket tar på sig utmaningen att sänka bullret på ön.

– Bor man där det bullrar mycket innebär det en konstant stress för hjärnan som måste försöka sortera bort ljudet, i slutändan ser man kopplingar till hjärt- och kärlsjukdomar och förkortad livslängd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!