En sammanställning från teknikföretaget Monta visar att det väntas gå 19 elbilar per laddpunkt på Gotland under sommaren, vilket är dubbelt så många som utanför turistsäsongen och långt över EU:s rekommenderade snitt på tio stycken bilar per laddpunkt.
Joel har sommarhus i Åminne och står och laddar bilen vid Lidl i Visby. Han har ännu han inte märkt någon brist på laddstolpar, men vet också att det är något som kan förändras i takt med att fler kommer till ön.
När han får sammanställningen presenterad för sig tycker han inte det låter särskilt lovande.
– Om du har en 50 kilowatts laddare ta det ungefär en halvtimme att ladda fullt och då är det okej. Men ska jag stå och vänta som 19:e bil eller 18:e bil kan du tänka dig hur lång tid jag får vänta, och då är det inte värt det.
På Stora Coops parkering i Visby finns det två laddstolpar och till skillnad från Joel har de märkt av ett ökat tryck.
– Det kommer bli tufft i år, det vet vi om, säger Markus Wahlgren, butikschef på Stora Coop.
– De laddstolparna vi har var jättebra för några år sen. Att det har brakat till och behövs så otroligt mycket mer laddstolpar var vi inte riktigt beredda på, förklarar Markus Wahlgren och säger att butiken är i en process att skaffa fler och kraftfullare laddare. Men dessa kommer vara på plats först till hösten.
– Inför nästa sommar är jag inte jättenervös för att det ska finnas tillräckligt många, i och med att det kommer bli ett sådant problem som det är i år.
Ett stenkast från Stora Coop har Fanny precis lämnat av en kompis i Visby och står nu vid McDonalds på kvarteret Stenhuggaren och väntar på att få ladda bilen. Hon och hennes familj lämnar hemmet i Karlskrona för Gotland varje sommar. De upplever att laddarna på ön är alldeles för få.
– Vi bor uppe i norr och där finns det en laddare i Fårösund som är en snabbladdare, men det är den laddaren som finns där, så vi har fått stå och vänta. Man får liksom ta en fika eller gå och handla, och räkna med att vara där i några timmar för att det är så mycket folk som vill åt laddarna.
– Man får ändå planera sina dagar efter var man kan ladda, och det är rätt sjukt, säger hon.
Under våren presenterade Geab tillsammans med Region Gotland ett samarbete där det skulle byggas 25 nya laddplatser till sommaren. Även om alla inte är på plats ännu ska 23 av dessa nu stå färdiga att användas enligt Oskar Lindehejd, marknadschef på Geab.
– Vi har sett ett stort intresse bland dem som har kommit på plats och används i allt högre utsträckning ju fler besökare som kommer, säger Oskar Lindehejd.
Även om efterfrågan är som störst under sommaren med den stora tillströmningen av turister är de nya laddstolparna etablerade för gotlänningarna i första hand. Han tror också att gotlänningarnas behov av ytterligare laddstolpar kommer att vara fortsatt stort framöver, även när det inte är sommar.
– Vi tittar på att fortsätta etableringen runtom på Gotland av fler laddstolpar, säger han.
Nästintill samtliga av de nya laddstolparna är placerade i Visby, endast ett par stycken ska sättas upp på annan ort. Närmare bestämt i Slite. Region Gotland säger att anledningen till den stora koncentrationen i centralorten beror på elnätet.
– När Geab kontaktade oss gällande upplåtelse av kommunal kvartersmark för att Geab skulle kunna etablera laddplatser så undersöktes platser över hela Gotland. Det analyserades var det fanns kapacitet på elnätet och regionen stöttade i att se var det fanns kommunal kvartersmark som var möjlig att upplåta, säger Jenny Iversjö, chef för Region Gotlands mark- och trafikavdelning.
Hon meddelar att regionen undersöker möjligheterna att upplåta ytterligare kvartersmark för fler snabbladdare och att de även utreder möjligheterna att upprätta laddstolpar på allmän plats.
– Det finns absolut planer kring det. Vi har nyligen fått ett nytt uppdrag från politiken om att titta på om vi kan möjliggöra etablering av laddplatser på allmän plats. Lagstiftningen är mycket hårdare gällande upplåtelser av allmän plats vilket gör det mer komplicerat än upplåtelser av kvartersmark.
Sommarturismens påverkan på behovet av laddare är något som fortsatt kommer att prägla den framtida etableringen av laddstolpar.
– Vi behöver alltid tänka på att antalet människor på ön är mycket större under högsäsong. Här gäller det att hitta en bra balans gällande utbud och efterfrågan.