Gotlänningar tjänar mindre än genomsnittet

Trots att inkomsterna ökar så fortsätter klyftorna att växa. Enligt en ny studie hör Gotlands arbetstagare till de som tjänar minst i landet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

INKOMSTKLYFTORNA2019-07-30 19:29

Gotlänningar tjänar i snitt mindre än inkomsttagare i resten av Sverige. Det visar en ny studie som SVT Nyheter har tagit fram tillsammans med SCB. Studien bygger på statistik från 2011-2017 som undersöker disponibel inkomst, det vill säga summan av alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar. Enligt statistiken har Gotland en större andel låg- och en lägre andel höginkomsttagare än snittet för Sverige. Även medianinkomsten är lägre – 228 600 kronor i disponibel inkomst per år, jämfört med mediansvenskens 248 400 kronor – en skillnad på åtta procent. Under 2017 tjänade den procent som har högst inkomst nästan 19 gånger mer i månaden än medianen på Gotland. Trots att inkomster på ön har ökat med 13 procent växer klyftan mellan fattiga och rika.

Enligt Kirsten Åkerman, Svenskt näringslivs regionchef på Gotland, handlar det om att göra den regionala arbetsmarknaden mer attraktiv.

– När företagen har förutsättningar att skapa riktiga jobb leder det till investeringar, innovationer och utveckling och den regionala arbetsmarknaden blir mer attraktiv. Ju attraktivare det blir att jobba här desto mer kompetens får vi hit och den driver i sin tur upp lönenivån, säger hon.

Hon vill också framhålla att den största skillanden inte beror på lönen.

– Det är viktigt att göra skillnad på inkomstskillnader och inkomstspridning. Den största klyftan finns mellan den som har ett jobb och den som står utanför arbetsmarknaden.

Åke Bäckman är Sekos ledamot i LO-distriktet på Gotland. Enligt honom är det inget nytt att Gotland ligger under den nationella medianinkomsten.

– Det har alltid varit så här, och jag vet inte riktigt varför. Det kan vara att det är dyrare här än på fastlandet, och vi jobbar nog på ett annat sätt här också på grund av våra förutsättningar. En på fastlandet med samma jobb kan tjäna en tusenlapp mer i månaden. Jag tror mycket ligger i att det är fri lönesättning. De som kan prata för sig kan förhandla till sig bättre lön, andra inte. Om det är någon som har arbetat i samma tjänst i 10-15 år och kan sitt jobb bra tycker jag att lönen ska kunna regleras mer utifrån det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!