Gotlänningens rökskåp har väckt stort intresse

Han tyckte att det var för omständligt att röka köttet på traditionellt vis. Därför tog Erik Bergh saken i egna händer, och utvecklade ett automatiserat rökskåp. Nu visas det upp på stor jaktmässa.

"En sak var att få till en väl fungerande rök – en annan var att få till ett utseende som inte gick att jämföra med ett vandrande utedass", säger Erik Bergh.

"En sak var att få till en väl fungerande rök – en annan var att få till ett utseende som inte gick att jämföra med ett vandrande utedass", säger Erik Bergh.

Foto: Adam Ihse

Innovation2016-05-11 12:30

Sandabon Erik Bergh arbetar till vardags som finsnickare i sin verkstad i Barlingbo, där han bygger allt från trappor till köksinredning. När han inte arbetar tar han gärna med sig bössan och hunden och beger sig ut på jakt i skogen.

– På så sätt har jag även blivit väldigt intresserad av matlagning och jag har rökt kött länge. Men det är så omständligt, det tar lång tid och man ska hela tiden stå och passa, säger han.

Då föddes idén att utveckla ett automatiserat rökskåp.

– På så sätt hålls värmen i exakt temperatur, som i en ugn, förklarar han.

Under själva skåpet finns en rökgenerator, där man fyller på med spån.

– Efter att man tänt på sköter den sig själv, säger Erik Bergh.

Skåpet är en minst sagt lokalproducerad produkt.

– Smidesarbetet görs i Havdhem, plåtslageriet i Hemse, vi sätter ihop skåpet i Barlingbo och elektroniken installeras av en gotländsk elektriker, berättar Erik Bergh.

År 2012 skapade han den första prototypen. Därefter har Erik Bergh experimenterat sig fram till dagens produkt.

– Jag känner att jag har kommit ganska väl i mål, säger han.

Men Erik Bergh nöjer sig inte där. Efter förfrågningar har han börjat klura på ett rökskåp där man kan röka malt. Men än så länge är han bara i idéstadiet.

– Malten kan man sedan använda till att göra sitt eget öl, säger Erik Bergh.

Skåpet är tänkt att användas av allt från charkuterier till privatpersoner.

– Målgruppen var från början jägare och jaktlag, men sedan visade det sig att fler var intresserade, säger han.

Den 27 till 29 maj kommer rökskåpet att ställas ut på jakt- och fiskemässan Swedish Game Fair på Tullgarns Slott utanför Södertälje, som brukar ha omkring 30 000 besökare.

– Jag har varit på mässan flera gånger och nu kommer jag själv att stå i en monter. Så det ska bli kul, säger han.

Rökning av mat har en historia som sträcker sig tiotusentals år bakåt i tiden och har varit en stor del i hur människor har fått livsmedel att hålla. Trots att den bytt huvudsyfte är röken populär än i dag. Bland annat som smaksättning vid modern matlagning, som rökt smör och soja. Erik Bergh känner att hans rökskåp är helt rätt i tiden.

– Jag visste inte när jag började att rökt mat skulle bli trendig, så det är som en positiv sidoeffekt som jag bara råkat landa i.

I verkstaden i Barlingbo sätter Erik Bergh ihop rökskåpen.
I verkstaden i Barlingbo sätter Erik Bergh ihop rökskåpen.

Eriks rökningstips

– Kallrökt rådjur och lamm blir fantastiskt. Rökt vilt i allmänhet blir alltid gott.

– Rök din egen bacon. Det blir något helt annat än det i affären. Mycket av det som finns i butik är ju inte rökt, utan man har bara lagt till rökarom.

– Många restauranger röker till exempel sitt smör och sin soja för att få fram en rökig karaktär. Jag vet till och med en restaurang som rökte sin purjolök i somras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!