Sandabon Erik Bergh arbetar till vardags som finsnickare i sin verkstad i Barlingbo, där han bygger allt från trappor till köksinredning. När han inte arbetar tar han gärna med sig bössan och hunden och beger sig ut på jakt i skogen.
– På så sätt har jag även blivit väldigt intresserad av matlagning och jag har rökt kött länge. Men det är så omständligt, det tar lång tid och man ska hela tiden stå och passa, säger han.
Då föddes idén att utveckla ett automatiserat rökskåp.
– På så sätt hålls värmen i exakt temperatur, som i en ugn, förklarar han.
Under själva skåpet finns en rökgenerator, där man fyller på med spån.
– Efter att man tänt på sköter den sig själv, säger Erik Bergh.
Skåpet är en minst sagt lokalproducerad produkt.
– Smidesarbetet görs i Havdhem, plåtslageriet i Hemse, vi sätter ihop skåpet i Barlingbo och elektroniken installeras av en gotländsk elektriker, berättar Erik Bergh.
År 2012 skapade han den första prototypen. Därefter har Erik Bergh experimenterat sig fram till dagens produkt.
– Jag känner att jag har kommit ganska väl i mål, säger han.
Men Erik Bergh nöjer sig inte där. Efter förfrågningar har han börjat klura på ett rökskåp där man kan röka malt. Men än så länge är han bara i idéstadiet.
– Malten kan man sedan använda till att göra sitt eget öl, säger Erik Bergh.
Skåpet är tänkt att användas av allt från charkuterier till privatpersoner.
– Målgruppen var från början jägare och jaktlag, men sedan visade det sig att fler var intresserade, säger han.
Den 27 till 29 maj kommer rökskåpet att ställas ut på jakt- och fiskemässan Swedish Game Fair på Tullgarns Slott utanför Södertälje, som brukar ha omkring 30 000 besökare.
– Jag har varit på mässan flera gånger och nu kommer jag själv att stå i en monter. Så det ska bli kul, säger han.
Rökning av mat har en historia som sträcker sig tiotusentals år bakåt i tiden och har varit en stor del i hur människor har fått livsmedel att hålla. Trots att den bytt huvudsyfte är röken populär än i dag. Bland annat som smaksättning vid modern matlagning, som rökt smör och soja. Erik Bergh känner att hans rökskåp är helt rätt i tiden.
– Jag visste inte när jag började att rökt mat skulle bli trendig, så det är som en positiv sidoeffekt som jag bara råkat landa i.