De skapade sitt hem på Klinten

De har rest jorden runt flera varv, och bott på många ställen. Nu har de hittat hem i Visby.

Mycket har hänt sedan Mats Lund tog det här fotot av köket.

Mycket har hänt sedan Mats Lund tog det här fotot av köket.

Foto: Magdalena Olsson

INREDNING - BILDER2015-09-30 08:02

”Dogs got owners, cats got staff”. I ett fönster till ett bulhus på Klinten i Visby innerstad möts uppmärksamma flanörer av två figurer. Den ena en katt, den andra en hund, som försetts med det humoristiska budskapet.

– Vi brukar byta grejor i fönstret lite då och då, så det finns något nytt att se för de som går förbi, berättar Mariette Lund.

Att utställningsfönstret hör till ett par som försett Sverige med nyheter och underhållning via tv i ett par decennier blir en bonus bara för de som vet.

Efter många år av hektiskt arbetsliv med resor runt jordklotet för att vara på plats när och där det händer har filmaren Mats Lund och ljudteknikern Mariette Lund valt att vakna med en utsikt över alla tegeltak i världsarvsstaden Visby. De berättar att de hittade hemkänslan i Visby som liknar Gamla stan, och att de trivs med att det är nära till allt. En viktig anledning till att det blev ön mitt i havet var just huset på Klinten, som Mats mamma, inredaren och färgexperten May Lund, såg möjligheterna i redan 1968. Mats Lund var med på första resan till Gotland. Han dokumenterade hur det såg ut då, och visar foton han tog. Mycket har hänt, en förändring från ett enkelt boende till ett modernt, funktionellt och estetiskt genomtänkt hem.

– Här i hörnet innanför spisen har vi till exempel hittat en plats för diskmaskinen i stället för dammsugaren, säger Mats med glimten i ögat.

Väggarna går i dämpade, lätt grön- och beigeskiftande, jordfärger. Mats har färgsatt dem, med en mural-liknande teknik som är hans egen.

– Vi har samlat sand från stränder på olika platser. Den blandar jag med pigment, väggspackel, zinkvitt och lack. Jag avskyr vita helveten, jag färgsätter väggarna efter tavlorna, berättar Mats.

Som filmteam för SVT och senare Stenbecks produktionsbolag Moderna tider har Mariette och Mats Lund sett mer av världen än de flesta.

– Under en period reste vi väldigt mycket och det gällde att ha specialanpassad utrustning, som man inte behövde checka in, jag byggde till exempel om metspön för att få lättare kamerastativ och lampstativ, berättar Mats.

Striden om almarna i Kungsträdgården i Stockholm 1971 är ett av hans tidiga jobb. Som tv-fotograf var han mitt i kampen när polis skulle avlägsna demonstranterna.

– Jag träffades av en batong, den tog i huvudet, berättar Mats.

Mariette var en av dom första kvinnliga ljudteknikerna på SVT 1973 och det var så de träffades. Historien om hur det gick till var tillräckligt bra för att Jakob Dahlin, programledare i Jakobs stege, skulle uppmärksamma den med ett poem.

– Det var när jag skulle filma kungen. Jag var propert klädd med svart kostym, men kamerastativet fastnade i byxorna och det blev en reva där man såg mina röda kalsonger. Jag fick låna nål och tråd men i stressen glömde jag att låsa dörren till toaletten där jag satt och sydde. Någon ryckte upp dörren, stängde den, öppnade igen och sa förlåt, och det var Mariette.

De började jobba ihop och 1986 gifte de sig i Rom. Då hade Mats just fått erbjudande om att bli fotograf för SVT i USA och att jobba med korrespondenten Göran Rosenberg. Smekmånad blev det ingen i Rom, i stället väntade Washington DC.

Göran Rosenbergs och Mats Lunds film ”Den svarta staden med det vita huset”, som handlar om Washington DC där den svarta befolkningen är i stor majoritet, är en av dokumentärerna från tiden i USA. Filmen fick en guldnymf vid tv-festivalen i Monte Carlo. I den uppmärksammade ”24 timmar på Deaht row” följde Mats Lund och utrikeskorrespondenten Folke Rydén dödsdömda i Alabama under ett dygn. Det visade sig att det i första hand handlar om en förväntan från medborgarna i samhället om att tillämpa dödsstraffet och att de fattiga dödsanklagade sällan har råd med en advokat.

Ett mer lättlöst problem uppstod på banketten i samband med George W Bushs omval. Det var dresscode frack respektive långklänning i Vita huset. Klädseln gällde även för journalisterna på plats. Mariette som hade en knälång kjol stoppades i dörren. Hon fick höra att hon inte var propert klädd, men hon var snabbtänkt och löste situationen.

– Jag hade gummiband i midjan så jag drog helt enkelt kjolen nedåt så det blev en långklänning. Då kom jag in, berättar Mariette.

Nu har de lämnat arbetslivet bakom sig och de trivs i Visby. Tack vare att en tidigare ägare har överlämnat flera hundra år gamla säljbrev, så finns det spännande dokumentation om bulhuset att ta del av. Troligen har det flyttats från en annan plats på Klinten, eftersom ägaren där ville bygga nytt.

– Det var vanligt förr. Bulhus är smart konstruerade, de fungerar som byggsatser och är lätta att flytta, berättar Mats Lund.

Men karriären och köpet av huset i Visby kunde fått en annan vändning för Mats, om inte första mötet med huset på Klinten börjat med en stor dos tur. När han skulle ta en bild av det stod han för långt ut på klintkanten. Han tappade fotfästet men hann som tur var få tillbaka balansen. Däremot tappade han Leica-kameran över kanten.

– Jag trodde förstås att det var kört, men jag gick ändå ned och letade. Grannen nedanför hade en jordgubbsodling och det visade sig att kameran hade landat där, i en komocka. Och den höll!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!