Odla kryddväxter i köksfönstret – så lyckas du

Två experter visar hur alla kan ha tillgång till färska örter och grönsaker, direkt från fönsterbrädan.

Foto:

Inredning och stil2017-05-14 08:00

Texten kommer från Houzz.se

Trädgårdsmästaren och designern Vibeke Markussen och trädgårdsmästaren Karen Margrethe Nielsen från Assens Planteskole får det mesta att grönska, även på fönsterbrädan. Här kan du läsa deras bästa knep för att lyckas själv.

Smakrika örter och grönsaker är lättast att odla antingen i trädgården eller på altanen, men om du inte har varken det ena eller det andra, kan du ändå odla – och skörden blir både vacker, väldoftande och god i matlagningen. Det enda som behövs är en fönsterbräda med hyggligt ljus, passande plantor och lite vatten då och då.

Båda experterna säger att krasse och basilika är örter som är lätta att odla i fönstret. “Smörgåskrasse är enkelt att så. Det är bara att lägga ut fröna på en bit fuktig bomull som man lägger på ett fat,” berättar trädgårdsmästaren Karen Margrethe Nielsen. När det gäller krasseodling kan barnen gärna vara med, och krassen gror snabbt. I gengäld kan man bara skörda den en gång. Basilika däremot står lite längre, och trädgårdsmästaren och designern Vibeke Markussen kallar den “den idealiska inomhuskryddväxten i kalla Skandinavien.”

“Basilika tål absolut inte kyla. Därför trivs den allra bäst inomhus året runt. Den ska ha mycket ljus och helst stå i ett varmt fönster,” säger h För att få en basilika att trivas ska man plocka bladen emellanåt – det hindrar att den brer ut sig för mycket – och så ska den vattnas, men inte för ofta. “Ge basilikan vatten så att den blir fuktig, men låt den nästan torka ut, innan du vattnar igen. Många kryddörter kommer ursprungligen från varmare länder, så de är vana vid torka och mår bra av det,” säger Vibeke. Bland andra kryddväxter som är lätta att odla själv, och som inte kräver så mycket arbete, föreslår experten ärtskott och rosmarin.

Om du vill prova att odla annat än kryddväxter föreslår Vibeke inomhustomat, som kan köpas på de flesta plantskolor. Man kan prova körsbärstomat som är lika lätt att sköta som basilika. Den ska inte heller vattnas förrän den är nästan helt torr. “Det är det smarta med de här plantorna. De passar för dem som ibland glömmer att vattna sina växter, så alla som har lust kan sätta igång,” säger hon.

Karen tipsar om chiliplantor, som kan köpas som färdiga plantor, men man kan också driva upp dem själv. Det finns många olika sorter och färger och själva fruktens styrka och smak varierar.

Bägge experterna påpekar att alla dessa kryddväxter och plantor ska stå ljust, men att de inte bör placeras i direkt solljus. De ska vattnas innan de torkar ut helt, och mår bra av att få lite flytande gödning – men inte krassen, som inte kan användas när den väl blivit nedklippt. De andra fortsätter dock att växa. “Tomater och chili är lätta att plocka, det är bara att ta frukten när den är mogen. Vad gäller kryddväxterna är det en bra idé att nypa av både topp- och sidoskott, så att du håller plantan tät och stark”, säger Vibeke.

De flesta kryddväxter håller bara en säsong, så man får köpa nya plantor varje år. Vibeke säger att det är möjligt att ta sticklingar av en del mera härdiga örter, till exempel rosmarin. En stickling tar du genom att klippa av ett litet skott från plantan och sätta det i fuktig jord. Karen säger att chilipepparplantor kan stå i flera år, men blir vackrast om man skaffar en ny varje år. Man kan ta frön från chili på hösten och spara för att plantera nya plantor året efter.

När det gäller krukor är möjligheterna oändliga. Det måste finnas plats för rötterna, men krukan ska inte vara alltför stor, eftersom det då är svårt att avgöra hur mycket vatten plantan behöver. Lite uppfinningsrikedom kan skapa en kreativ kruka. Du kan, som på bilden, till exempel använda gamla burkar eller askar att plantera i. Det ger en mer rustik look och gör att plantorna blir en del av inredningen.

Allt som allt är det fyra saker du ska komma ihåg om du vill göra din egen kryddträdgård inomhus:

o Kryddväxter ska stå ljust och varmt.

o Låt jorden torka mellan vattningarna.

o Använd eventuellt flytande gödning med jämna mellanrum.

o Njut av dofterna och färgerna i matlagningen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!