Texten kommer från Houzz.se
Är det svårt att hålla ordning i köket? Blir det stökigt när du lagar mat, och springer du svärande och letar efter grythandskarna medan gratängen sakta bränns vid i ugnen? Misströsta inte – den som drömmer om ett praktiskt och funktionellt kök kan komma långt med små medel och enkla justeringar. Här är åtta tips på små förändringar som gör stor skillnad!
1. Planera förvaringen Välordnad förvaring, där var sak har sin plats, är a och o för ett fungerande arbetskök. Tänk på att organisera innehållet i skåp och lådor så att transportsträckorna minimeras. Plåtar ska finnas så nära ugnen som möjligt, och porslinet som används dagligen är det smidigt att förvara nära diskmaskinen, medan sådant som bara används ibland kan förvaras på de översta hyllorna och i skåp på lite längre avstånd från händelsernas centrum.
2. Utnyttja skåpdörrarna! Vem har sagt att förvaring bara måste handla om hyllmeter? All yta kan utnyttjas, och här har skåpdörrarnas insidor använts på ett smart sätt. Varför låta skrynkliga kökshanddukar och grytlappar hänga framme? Häng dem på insidan av ett skåp istället! Den här sortens förvaring är ett bra komplement till skåp och lådor och bidrar till att köket blir mer överskådligt. Det gör det också lätt att både hitta och nå det man behöver.
3. Häng upp dina köksverktyg på väggen Det är en både snygg och praktisk lösning som man kanske ofta förknippar med traditionella lantkök, men som passar överallt. Alla som lagar mat vet att det är perfekt att hela tiden ha allting så nära till hands som möjligt. Det ger dessutom köket en levande och hemtrevlig känsla, samt sparar plats och frigör förvaring i kökslådorna.
4. Håll ordning i lådorna Ordning och reda i kökslådorna gör att du hittar det du behöver, när du behöver det. Särskilda hållare för vassa knivar gör lådorna mer barnsäkra och förlänger knivarnas livslängd – när deras eggar inte ligger och skaver mot övriga bestick så håller de sig vassa betydligt längre.
5. Låt sådant du använder ofta stå framme Vare sig det handlar om morgon-müslin eller kaffekoppen – sådant som vi använder dagligen, ibland flera gånger om dagen, kan gärna stå framme, så att det är lätt att komma åt. Här ser vi även en annan smart och funktionell detalj, nämligen den utfällda skärbrädan. Arbetsyta är en bristvara i många kök, men genom att gömma extra yta i skåpen kan man lösa det problemet även i ett till synes pyttelitet kök.
6. Placera hinkarna under bänken Att placera avfallshinkarna under arbetsytan istället för under vasken, som man ofta gör, gör det lättare att hålla rent och ordningsamt under matlagningen. Att placera dem i en utdragbar låda istället för i ett skåp gör det ännu enklare att göra sig av med grönsaksrester och potatisskal – det är bara att öppna lådan och skrapa ned skräpet.
7. Välj mobil förvaring En mobil arbetsyta, som den här serveringsvagnen, är guld värd i ett kök! Den enkla vagnen i rostfritt stål ger köket en proffsig resturangkänsla och fungerar samtidigt som förvaring. De flätade korgarna bryter snyggt mot det rostfria, och bidrar till ett mjukare och mer hemtrevligt helhetsintryck.
8. Placera kopparna vid bryggaren När man vill ha sin kopp kaffe på morgonen så ska det gärna gå så snabbt och smidigt som möjligt, eller hur? Här har kaffekopparna placerats på minsta möjliga avstånd från kaffemaskinen – allt för att minimera mängden tid och energi som behöver förbrukas innan man fått i sig morgondosen av sitt livselixir.