Larmet: Övergivna fritidsbåtar växande problem

Över hela landet finns hundratusentals uttjänta och övergivna fritidsbåtar – och antalet ökar med varje år som går. Nu efterlyser Havs- och vattenmyndigheten åtgärder i en ny rapport. –Jag tror många inte ens vet var de ska lämna in sin båt, säger Josephine Rubia, utredare på Hav.

Övergivna och uttjänta fritidsbåtar är ett växande problem, larmar Havs- och vattenmyndigheten. Arkivbild.

Övergivna och uttjänta fritidsbåtar är ett växande problem, larmar Havs- och vattenmyndigheten. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Båtar2023-09-05 07:52

Oljerester, asbest, bottenfärger som innehåller tungmetaller och tennorganiska föreningar som är giftiga för vattenlevande djur. Gamla fritidsbåtar som lämnats åt sitt öde är en fara för miljön på flera sätt.

Enligt en rapport från Havs- och vattenmyndigheten (Hav) finns omkring 400 000 uttjänta och övergivna fritidsbåtar. Många av dem släpptes på den svenska marknaden under perioden 1960–1980.

Omkring 500 fritidsbåtar tas om hand på ett miljöriktigt sätt varje år. Samtidigt har betydligt betydligt fler än så dumpats och enligt Josephine Rubia behöver det bli lättare att lämna in sina båtar.

– Det är bara vissa återvinningscentraler som tar emot fritidsbåtar och det kostar minst 3 500 kronor per ton. Det ska du betala för att få återvinna och det leder till att folk dumpar eller sänker sin båt, säger hon.

Hav vill nu bland annat införa ett statligt åtagande för insamling och återvinning samt förtydliga kommunernas ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!