Campylobacter, en bakterie som lever och frodas i mÄnga djurs tarmsystem, leder vanligtvis till magsjuka och diarré hos mÀnniskor.
Under de senaste veckorna har antalet personer i Sverige som drabbats av campylobacterinfektion stigit frÄn runt 75-95 fall per vecka, till 149 fall under vecka 32 och 169 fall under vecka 33.
ââVi har reagerat pĂ„ att det plötsligt har skett en sĂ„ kraftig ökning av drabbade, som har sammanfallit med information frĂ„n Statens veterinĂ€rmedicinska anstalt om att det Ă€ven har skett en ökning av campylobacterpositiva kycklingflockar, sĂ€ger Rikard Dryselius, mikrobiolog pĂ„ FolkhĂ€lsomyndigheten.
Kyckling vanligaste orsaken
FolkhÀlsomyndigheten och Statens veterinÀrmedicinska anstalt (SVA) ska analysera campylobacterprover frÄn sjukdomsfall och slaktkycklingflockar för att ringa in var det smittade köttet kommer frÄn.
Dryselius sÀger att det mesta talar för att det handlar om en produkt som Àr spridd över landet, eftersom sjukdomsfallen inte Àr koncentrerade till en specifik region.
ââKyckling Ă€r den absolut vanligaste orsaken till campylobacterinfektion. Ăkningen bland kycklingflockar som SVA rapporterar om sammanfaller vĂ€ldigt bra i tid med ökningen bland mĂ€nniskor. Dessutom var det en ökning bland stora kycklingflockar, och dĂ„ ger det utslag pĂ„ att fler mĂ€nniskor blir sjuka, sĂ€ger Dryselius.
"Var försiktig"
FolkhÀlsomyndigheten uppmanar allmÀnheten att vara försiktig vid hanteringen av rÄ kyckling.
ââPĂ„ sommaren Ă€r förekomsten av campylobakter i kyckling högre Ă€n under resten av Ă„ret, det Ă€r ganska sĂ€songsbundet. Det handlar om att följa de vanliga rĂ„den, att tvĂ€tta hĂ€nder vid matlagning, diska köksredskap och skĂ€rbrĂ€dor, att steka igenom kyckling ordentligt, hĂ„lla isĂ€r köksredskap och att vara försiktig, sĂ€ger Dryselius.