Pontus Frithiof Àger ett tjugotal restaurangverksamheter runt om i landet. En del driver han sjÀlv och en del drivs av franchisetagare. Han berÀttar att hans företag gÄr bra, och Àr bÄde livskraftiga och starka. I vanliga fall, vill sÀga. Nu stÄr det i princip still.
ââDen största delen Ă€r fyra restauranger pĂ„ Arlanda. DĂ€r har vi haft en omsĂ€ttning pĂ„ omkring 50 miljoner kronor. Nu har den gĂ„tt ned 90 procent, berĂ€ttar han.
Det Àr bara tvÄ veckor sedan krisen började pÄ allvar. Om det vore sÄ vÀl att allt blir som vanligt igen pÄ mÄndag sÄ skulle det inte vara nÄgra problem, det skulle hans bolag klara, enligt Pontus Frithiof.
ââMen det Ă€r ingen som tror att det Ă€r som vanligt igen pĂ„ mĂ„ndag. Den stora utmaningen nu Ă€r att ingen vet nĂ€r det hĂ€r vĂ€nder. DĂ„ Ă€r det svĂ„rt att hitta lösningar.
Han berÀttar om hur förtvivlat lÀget Àr. Det Àr ingen som ser nÄgon ljusning.
ââSwedavia hade ett stort möte pĂ„ Arlanda med alla smĂ„ privata aktörer i fredags dĂ„ de informerade om lĂ€get. Det Ă€r pĂ„ grĂ€nsen till katastrof, folk satt och grĂ€t, för de vet inte hur de ska klara av det hĂ€r.
Underleverantörer hotas
ââOch det Ă€r inte bara vi. Det Ă€r alla underleverantörer ocksĂ„. Ta min tvĂ€ttleverantör, som vanligtvis levererar 500 servetter och dukar varje dag. Nu Ă€r det ingenting. VĂ€nder det inte sĂ„ gĂ„r underleverantörerna ocksĂ„ i konkurs.
Han sÀger att han gjort vad han kunnat för att skÀra kostnader.
ââVi har sagt upp alla provanstĂ€llda, liksom all extrapersonal och alla inhyrda. Vi har ocksĂ„ skyfflat ivĂ€g alla tjĂ€nstebilar och drar ned pĂ„ allt. Vi gör det vi kan, och har utnyttjat korttidspermitteringar.
Han tycker att det Àr extra surt att krisen drabbar starka och livskraftiga företag, som inte har gjort nÄgot fel sjÀlva. Den hÀr krisen kommer utifrÄn.
Pontus Frithiof hoppas att paniken ska lÀtta nÄgot efter pÄsk dÄ den första chocken lagt sig, och att konsumtionen kommer i gÄng igen. Annars blir det riktigt, riktigt illa. Folk kommer att mÄ vÀldigt dÄligt av den arbetslöshet och den ekonomiska kris som vÀntar, precis som av viruset i sig, tror han.
ââJag förstĂ„r att allt inte kommer att bli som förut. Men att allt stĂ„r stilla fĂ„r sĂ„ allvarliga konsekvenser för samhĂ€llet. Konsumtionen mĂ„ste komma i gĂ„ng.
ĂndĂ„, bĂ„de Riksbanken och regeringen har försökt komma med krispaket för att stötta företagarna. Men det hjĂ€lper inte krogbranschen, förklarar Pontus Frithiof.
LĂ„n fungerar inte
ââRiksbankens pengar Ă€r helt ointressanta för oss. Inte en enda en av mina krögarkollegor fĂ„r lĂ„na i bankerna, för de ger inga lĂ„n till den som inte har nĂ„got kassaflöde.
Just restaurangbranschen Àr beroende av sitt kassaflöde, kommer inga pengar in sÄ Àr uthÄlligheten liten, förklarar han.
Han ger inte heller mycket för de krislÄn och uppskov som regeringen nu gör möjligt. Det Àr inte lÄn som behövs.
ââUppskovet med arbetsgivaravgifter och skatt Ă€r bra, men det Ă€r ju pengar som ska betalas senare. Den genomsnittliga vinstmarginalen i min bransch Ă€r 2 procent, och dĂ„ Ă€r det svĂ„rt med lĂ„n.
Det gÀller Àven det nya krispaket som regeringen presenterade pÄ fredagen, dÄ smÄ företag ska kunna fÄ lÄn via Almi.
ââBĂ€ttre dĂ„ att minska skulderna, och kanske gĂ„ i konkurs. Jag ska göra allt för att undvika det, men det Ă€r inte min egen stridsvilja som avgör det hĂ€r, sĂ€ger Pontus Frithiof.