"PÄ grÀnsen till katastrof"

–Det Ă€r vĂ€ldigt mörkt nu, sĂ€ger stjĂ€rnkrögaren Pontus Frithiof.90 procent av omsĂ€ttningen försvann i ett enda slag för tvĂ„ veckor sedan. Frithiof beskriver ett krisartat lĂ€ge dĂ€r personal grĂ„ter i förtvivlan över situationen.

Det Àr vÀldigt mörkt nu, sÀger krögaren Pontus Frithiof som Àger ett tjugotal restaurangverksamheter runt om i landet.

Det Àr vÀldigt mörkt nu, sÀger krögaren Pontus Frithiof som Àger ett tjugotal restaurangverksamheter runt om i landet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2020-03-22 19:35

Pontus Frithiof Àger ett tjugotal restaurangverksamheter runt om i landet. En del driver han sjÀlv och en del drivs av franchisetagare. Han berÀttar att hans företag gÄr bra, och Àr bÄde livskraftiga och starka. I vanliga fall, vill sÀga. Nu stÄr det i princip still.

– Den största delen Ă€r fyra restauranger pĂ„ Arlanda. DĂ€r har vi haft en omsĂ€ttning pĂ„ omkring 50 miljoner kronor. Nu har den gĂ„tt ned 90 procent, berĂ€ttar han.

Det Àr bara tvÄ veckor sedan krisen började pÄ allvar. Om det vore sÄ vÀl att allt blir som vanligt igen pÄ mÄndag sÄ skulle det inte vara nÄgra problem, det skulle hans bolag klara, enligt Pontus Frithiof.

– Men det Ă€r ingen som tror att det Ă€r som vanligt igen pĂ„ mĂ„ndag. Den stora utmaningen nu Ă€r att ingen vet nĂ€r det hĂ€r vĂ€nder. DĂ„ Ă€r det svĂ„rt att hitta lösningar.

Han berÀttar om hur förtvivlat lÀget Àr. Det Àr ingen som ser nÄgon ljusning.

– Swedavia hade ett stort möte pĂ„ Arlanda med alla smĂ„ privata aktörer i fredags dĂ„ de informerade om lĂ€get. Det Ă€r pĂ„ grĂ€nsen till katastrof, folk satt och grĂ€t, för de vet inte hur de ska klara av det hĂ€r.

Underleverantörer hotas

– Och det Ă€r inte bara vi. Det Ă€r alla underleverantörer ocksĂ„. Ta min tvĂ€ttleverantör, som vanligtvis levererar 500 servetter och dukar varje dag. Nu Ă€r det ingenting. VĂ€nder det inte sĂ„ gĂ„r underleverantörerna ocksĂ„ i konkurs.

Han sÀger att han gjort vad han kunnat för att skÀra kostnader.

– Vi har sagt upp alla provanstĂ€llda, liksom all extrapersonal och alla inhyrda. Vi har ocksĂ„ skyfflat ivĂ€g alla tjĂ€nstebilar och drar ned pĂ„ allt. Vi gör det vi kan, och har utnyttjat korttidspermitteringar.

Han tycker att det Àr extra surt att krisen drabbar starka och livskraftiga företag, som inte har gjort nÄgot fel sjÀlva. Den hÀr krisen kommer utifrÄn.

Pontus Frithiof hoppas att paniken ska lÀtta nÄgot efter pÄsk dÄ den första chocken lagt sig, och att konsumtionen kommer i gÄng igen. Annars blir det riktigt, riktigt illa. Folk kommer att mÄ vÀldigt dÄligt av den arbetslöshet och den ekonomiska kris som vÀntar, precis som av viruset i sig, tror han.

– Jag förstĂ„r att allt inte kommer att bli som förut. Men att allt stĂ„r stilla fĂ„r sĂ„ allvarliga konsekvenser för samhĂ€llet. Konsumtionen mĂ„ste komma i gĂ„ng.

ÄndĂ„, bĂ„de Riksbanken och regeringen har försökt komma med krispaket för att stötta företagarna. Men det hjĂ€lper inte krogbranschen, förklarar Pontus Frithiof.

LĂ„n fungerar inte

– Riksbankens pengar Ă€r helt ointressanta för oss. Inte en enda en av mina krögarkollegor fĂ„r lĂ„na i bankerna, för de ger inga lĂ„n till den som inte har nĂ„got kassaflöde.

Just restaurangbranschen Àr beroende av sitt kassaflöde, kommer inga pengar in sÄ Àr uthÄlligheten liten, förklarar han.

Han ger inte heller mycket för de krislÄn och uppskov som regeringen nu gör möjligt. Det Àr inte lÄn som behövs.

– Uppskovet med arbetsgivaravgifter och skatt Ă€r bra, men det Ă€r ju pengar som ska betalas senare. Den genomsnittliga vinstmarginalen i min bransch Ă€r 2 procent, och dĂ„ Ă€r det svĂ„rt med lĂ„n.

Det gÀller Àven det nya krispaket som regeringen presenterade pÄ fredagen, dÄ smÄ företag ska kunna fÄ lÄn via Almi.

– BĂ€ttre dĂ„ att minska skulderna, och kanske gĂ„ i konkurs. Jag ska göra allt för att undvika det, men det Ă€r inte min egen stridsvilja som avgör det hĂ€r, sĂ€ger Pontus Frithiof.

Bakgrund: SÄ fort har det gÄtt

Den 31 januari fick Sverige sitt första fall av covid-19. Sedan tog spridningen fart under februari, dÄ svenskar som varit i Italien pÄ sportlov kom hem.

Den 10 mars höjde FolkhÀlsomyndigheten risken för smittspridning i Sverige till mycket hög. Samma dag infördes mötesrestriktioner i Sverige, dÀr folksamlingar pÄ 500 personer eller fler förbjuds.

Ett par dagar senare meddelade USA ett förbud mot inresor för personer som besökt SchengenlÀnder. I och med det drabbades flygbranschen hÄrt.

Den 12 mars rasade Stockholmsbörsen med historiska, minus 11,1 procent. Dagarna efter införde flera lÀnder inreseförbud.

Den 15 mars meddelade SAS att 90 procent av flygverksamheten stoppades, och andraflygbolag gjorde ocksÄ liknande tvÀra inbromsningar.

Den 16 mars uppmanade FolkhÀlsomyndigheten personer över 70 Är att stanna hemma, och inte gÄ ut ens för att handla mat. Detta för att skydda dem mot smitta, och se till att vÄrden inte överbelastas. Dessutom uppmanas de i Stockholm som kan att arbeta hemifrÄn. Dagen efter rekommenderade myndigheten att all gymnasie- och högstadieelever ska undervisas pÄ distans.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!