Dyster toppnotering i Region Jönköping

Region Jönköping är nära smärtgränsen för covid-19-vården. På måndagen vårdades fler smittade på regionens sjukhus än någon annan dag under pandemin. –Läget är allvarligt, säger Mats Bojestig, som är hälso- och sjukvårdsdirektör.

Covid-läget i region Jönköping är mycket ansträngt. Arkivbild.

Covid-läget i region Jönköping är mycket ansträngt. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Hälsa och sjukvård2020-12-14 16:05

På måndagen behövde 73 personer med covid-19 sjukhusvård i region Jönköping. Det är en person fler än toppnoteringen från i våras och gör att regionen inom kort kan tvingas att transportera patienter till andra delar av landet.

– Det som är tydligt nu är att vi i dag vårdar fler än vi gjort någon gång under pandemin, säger Mats Bojestig på en digital pressträff.

– Det är något färre på intensiven än i våras. Men vi är nära vårt tak. Går vi över detta behöver vi ta hjälp av andra regioner.

Tänk på hemfärden

Enligt Mats Bojestig kommer den höga belastningen på vården att finnas kvar i flera veckor till. Han uppmanar därför alla som planerat att resa till regionen för att fira jul att tänka sig för.

– Om man reser till oss över julen och blir sjuk, vill jag egentligen påpeka att det kanske är viktigt att man har kapacitet att ta sig hem, säger han.

– Vi kommer givetvis att hjälpa alla, men det är mycket hög belastning. Vår möjlighet att ta hand om utomlänspatienter är mycket begränsad, vi behöver snarare ta hjälp av andra för våra egna patienter.

Avgörande dagar

Enligt regionens smittskyddsläkaren Malin Bengnér kommer mycket att avgöras av de närmaste dagarnas smittspridning.

– Hur vi beter oss i vårt vardagliga liv den kommande veckan är helt avgörande för den kommande julhelgen. Den som smittas i dag eller de närmaste dagarna kommer att vara sjuk under julhelgen, kanske allvarligt sjuk, säger hon.

– Det drabbar förstås den enskilde och familjen, men riskerar i förlängningen även att drabba vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!