Kraftig ökning av almsjuka hotar unikt bestånd

Almsjukan har slagit ut stora delar av det svenska almbeståndet. På Gotland har ett idogt arbete hållit den i schack men nu syns en ökning – 7 000 smittade träd bara i år.
–Vi får inte tappa fart i att bekämpa almsjukan. Här har vi ett av Europas sista bestånd, säger Amanda Magnusson Overmark på Skogsstyrelsen.

Foto: Amanda Overmark, Skogsstyrelsen

Natur2024-11-25 14:17

Almsjukan är en invasiv svamp som ursprungligen kommer från Asien. Där har träden en naturlig motståndskraft men i Europa leder svampen till att almarna dör.

– Den täpper till trädet och gör att trädet i princip svälter sig själv, säger Amanda Magnusson Overmark, skogskonsulent på Skogsstyrelsens distrikt på Gotland.

Visst bakslag

Hon har arbetat med almsjukan i många år och med den omfattande insats som gjort för att försöka begränsa svampen på ön. En kamp som har gett resultat men årets inventering visar på ett visst bakslag. Från omkring 3 000 smittade träd 2021 hittades hela 7 000 i år.

Almsjukan sprids bland annat genom en skalbagge - almsplintborren - som lägger ägg i barken på almarna. Larverna övervintrar i träden och kläcks på våren. När de nykläckta skalbaggarna sedan tar sig till nya träd sprider de sjukdomen vidare.

– Den sprids också genom verktyg som sågar om de inte har rengjorts ordentligt, säger Amanda Magnusson Overmark.

I Europa har almsjukan slagit hårt och i flera länder är trädet i princip utrotat. I delar av södra Sverige har man gett upp kampen och det är i princip bara på Gotland som beståndet har bevarats. Därför är det så viktigt att fortsätta ta bort smittade träd. En förklaring till varför smittan ökar tros ligga i att markägare inte förstör smittade träd på rätt sätt.

Finns hopp

– Vi märker upp smittade träd på sensommaren och fäller dem innan de nya almsplintborrarna flyger iväg och smittar vidare. De fällda träden flisas och sedan för vi bort dem till förbränning, säger Amanda Magnusson Ovenmark.

Även om ökningen av sjuka träd är oroande finns hopp enligt henne. Men det krävs resurser för att fortsätta arbetet. Att värna almen är viktigt av flera anledningar. Det ena är att de är vackra och har ett kulturellt värde. Men framförallt är almen värdträd för omkring 700 andra arter varav 62 är helt beroende av just almen.

– Att förlora almen skulle minska den biologiska mångfalden. säger Amanda Magnusson Ovenmark.

Fakta: Almsjuka

Almsjuka kan drabba alla inhemska arter av alm och orsakas av en svamp. Spridningen sker dels via sporer som överförs av almsplintborre, dels via rotkontakt med smittade träd. Sjukdomsförloppet kan gå mycket snabbt – trädet kan insjukna och dö på bara några få veckor.

Under juli och augusti är det lättast att se vilka almar som är sjuka eftersom angripna träd håller kvar vissna blad. Men gula löv kan även orsakas av torka.

Sedan några år tillbaka bedrivs resistensforskning på alm. Förhoppningen är att förädla fram almar som är resistenta mot almsjuka.

Källa: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!