Skärpt kontroll av misstänkta terrorister

Utlänningar som anses utgöra ett säkerhetshot ska lättare kunna sättas i förvar och övervakas. –Vi utökar kontrollen av den här gruppen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar ytterligare åtgärder för att stärka säkerheten i Sverige.

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar ytterligare åtgärder för att stärka säkerheten i Sverige.

Foto: Marko Säävälä/TT

Politik2021-12-08 08:57

Regeringen är klar med en lagrådsremiss om skärpningar i lagen om kontroll av utlänningar som bedöms vara ett säkerhetshot i Sverige.

Lagförslaget innebär att tröskeln sänks för att kunna besluta om utvisning. I dag krävs att det kan "befaras" att personen kan medverka till terroristbrott. I framtiden ska det räcka med "kan antas".

Det är dock inte ovanligt att utlänningar i Sverige som bedöms utgöra ett säkerhetshot inte kan utvisas, till exempel för att hemländerna inte tar emot dem, eller för att de riskerar dödsstraff och tortyr.

Regeringen föreslår nu ökade möjligheter att kontrollera sådana personer i Sverige.

– De har varit väldigt efterfrågade av Säpo, säger Morgan Johansson.

Längre förvar

Personer som anses utgöra ett säkerhetshot föreslås kunna hållas i förvar i upp till tre år. I dag går gränsen vid ett år.

Polisen ska också få bättre möjligheter att kontrollera dem som inte sitter i förvar. Nya verktyg jämfört med i dag är hemlig kameraövervakning och utökad rätt att kopiera innehållet i personernas mobiltelefoner.

– Det handlar om att få ökad kontroll på vilka de har ringt till eller haft kontakt med, säger Johansson

Dessutom sänks gränsen för när hemliga tvångsmedel ska få användas, som hemlig teleavlyssning eller dataavläsning.

Enligt Johansson så ska dagens anmälningsskyldighet kunna utökas till att anmäla sig på polisstationen både morgon och kväll samma dag.

Det ska också kunna fattas beslut om att en person inte får lämna ett särskilt område, till exempel en kommun. Ett sådant beslut ska kunna kontrolleras genom att polisen för möjlighet att att pejla utpekade säkerhetshots mobiltelefoner.

M inte nöjt

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att regeringens förslag är långt ifrån tillräckliga.

– De här personerna ska lämna landet. Att de ska kunna få uppehållstillstånd och röra sig fritt på gator och torg är kort och gott obegripligt, säger han.

Forssell uppger att det finns en bred majoritet i riksdagen för att gå längre. Han hänvisar till att riksdagen två gånger tidigare uppmanat regeringen att utreda ytterligare förslag.

M anser att det bland annat borde utredas ytterligare ökade möjligheter att hålla säkerhetshot i förvar, samt att kunna utvisa fler sådana personer genom att Sverige skaffar sig diplomatiska garantier för att hemlandet inte utsätter dem för dödsstraff eller tortyr.

Regeringen är också klar med en lagrådsremiss om en ny terrorbrottslagstiftning som bland annat syftar till att vara mer överskådlig och tydlig jämfört med dagens tre olika lagar på området

– Men vi gör också substantiella förändringar. De allra flesta straffen skärps, säger Johansson.

Det handlar till exempel om skärpta maxstraff för att rekrytera, utbilda, finansiera och offentligt uppmana till terrorism.

Johan Forssell håller öppet för att M tillsammans med andra partier kommer att försöka skärpa straffen ytterligare när lagförslaget behandlas i riksdagen.

Fakta:

NY TERRORISTBROTTSLAG

Maxstraffet för att rekrytera till, utbilda till eller offentligt uppmana till terrorism, samt finansiering av terrorism höjs från två till tre år.

Minimistraffet om dessa brott bedöms som grova höjs från sex månader till ett år.

Maxstraffet för samröre med terroristorganisation höjs från två till fyra år

Minimistraffet om detta brott bedöms som grovt höjs från sex månader till 18 månader

Fler brott, även försök till brott, ska kunna klassas som terrorbrott

Definitionen av terrorbrott klargörs

Även brott som syftar till att injaga skräck i del av befolkning, till exempel hbtq-personer, asylsökande, kvinnor, ska kunna betraktas som terrorism.

SÄRSKILD UTLÄNNINGSKONTROLL

Säkerhetshot ska kunna hållas i förvar i upp till tre år

Maxstraffet för de som inte sköter sin anmälningsskyldighet höjs från ett till två år

Sänkt krav för att ta beslut om utvisning av utlänningar som anses utgöra säkerhetshot

Båda de nya lagarna är tänkta att träda i kraft 1 juli 2022.

Källa: Justitieminister Morgan Johanssons presskonferens

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!