Tystnad, tystnad, mer tystnad, och sedan ljudet av en laser mot sten. Därefter åter tystnad. Men någonstans i fjärran, en vindpust över det karga rödbruna landskapet.
Ända sedan Nasas Perseverance-farkost landade på Mars i februari förra året har den samlat in ljud för forskare att sammanställa och tolka. Majoriteten av den insamlade datan är vind, mindre atmosfäriska störningar och ljudet av den lilla farkostens ensamma färd över planetens yta – hjul som rullar över sten i sökandet efter svar på vetenskapens frågor.
Ett av de mer oväntade svaren som forskare nu sammanställt, i en artikel i tidskriften Nature, är att ljud på Mars inte färdas på samma sätt som på vår planet. Här rör sig ljud med 340 meter per sekund, på Mars med 240 meter per sekund.
"Fick lite panik"
Det är dock inte den förvånande delen. Eftersom Mars atmosfär till 95 procent består av koldioxid, att jämföra med jordens 0,04 procent, och är 100 gånger tunnare gör det ljud 20 decibel svagare, enligt studien.
Det forskarna satte kaffet i halsen över var att ljudet från lasern på Nasas farkost, då den gav sig på Mars steniga yta i hopp om att bättre förstå dess kemiska uppsättning, inte färdades i förväntade 240 meter per sekund, utan 250.
– Jag fick lite panik. Jag trodde först att mätningarna var fel. På jorden har vi bara en hastighet för ljud, säger Sylvestre Maurice, studiens huvudförfattare.
Det mätningarna visade var att högfrekventa ljud, likt lasern som pangar sten, rör sig med en hastighet och att lågfrekventa ljud, som ljudet av en annan Nasa-farkosts helikopterblad, rör sig med en annan.
"Förutspå väder"
För människor på Mars skulle det innebära att högfrekventa ljud nådde oss snabbare.
– På jorden nås du av alla ljud samtidigt när du lyssnar på en orkester. Men på Mars, om du skulle befinna dig en bit från scenen, skulle ljudet nå dig med en stor fördröjning, säger Maurice.
Statliga franska forskningsmyndigheten säger i ett uttalande att "alla de här faktorerna innebär att det skulle vara svårt för två människor att ha en konversation med varandra på så kort avstånd som fem meter".
För den som tycker att djupdykning i eventuella mänskliga samtal på en planet långt, långt bort låter som bortkastad tid och pengar meddelar Parisobservatoriet, som också deltagit i studien, att datan kommer att "göra att vi kan förfina våra numeriska modeller som förutspår såväl klimat som väder".