Ökad risk att opereras efter covidinfektion

Att opereras kort efter att ha drabbats av covid-19 innebär en ökad risk för patientens liv, konstaterar en internationell studie som ser en högre dödlighet bland coviddrabbade.
–Och det som leder till dödlighet är lungkomplikationer, säger Malin Sund, professor vid Umeå universitet.

"Alltid när man blir opererad så är det en viss påverkan på lungfunktionen efteråt, men toleransen är ännu lägre för den gruppen som haft covid", säger Malin Sund, professor i kirurgi vid Umeå universitet. Arkivbild.

"Alltid när man blir opererad så är det en viss påverkan på lungfunktionen efteråt, men toleransen är ännu lägre för den gruppen som haft covid", säger Malin Sund, professor i kirurgi vid Umeå universitet. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson/TT

Sverige2021-03-17 20:03

Bland dem som opererades inom två veckor efter att ha fått en coviddiagnos var dödligheten 4,1 procent – vilket kan jämföras med 1,5 procent bland de patienter som inte hade haft covid.

Ju längre tid från insjuknandet, desto mer sjönk dödligheten efter ingreppet.

– Vid sju veckor ligger det på samma nivå som hos en patient som inte infekterats med covid-19, berättar Malin Sund, professor i kirurgi vid Umeå universitet, men påpekar:

– Då ska man vara symtomfri.

Påverkan på lungorna

Studien har sett att de patienter som har kvar symtom efter sju veckor har en fortsatt högre dödlighet än de som är symtomfria.

– I den gruppen bör man överväga annan behandling eller vänta ännu längre om det är möjligt. Där kvarstår risken, säger hon.

Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus medverkar i studien som genomförts i 116 länder med över 140 000 patienter. Och det som får forskarna att se en ökad dödlighet är relaterat till lungkomplikationer: syresättningsbekymmer, blodproppar, lunginflammation.

– Själva covidinfektionen ger en ganska kraftig lungpåverkan och en del verkar få långvariga besvär efter att de kommit över den mer akuta fasen. Alltid när man blir opererad så är det en viss påverkan på lungfunktionen efteråt, men toleransen är ännu lägre för den gruppen som haft covid, säger hon.

Viktigt ta hänsyn till

Resultaten från studien är viktiga att ha med sig för läkare som planerar en operation med patienter som haft covid, anser Malin Sund.

– Då behöver man göra en riskbedömning: Är det värt att ta den ökade risken? En del operationer kan vänta, men ibland är det en cancersjukdom som inte kan det. Då får man göra en bedömning om risken för den sjukdomen överstiger risken för en komplikation i anslutning till kirurgin, säger hon och tillägger att det måste göras individuella bedömningar.

Vid en infektion är det generellt en förhöjd risk att opereras. Hur covid-19 skiljer sig åt jämfört med andra infektioner har studien inte undersökt.

– Under en pågående infektion ska man inte opereras om det inte är akut. Men när man väl läkt ut brukar man i det flesta fall tänka att det efter några veckor är tryggt. Men här verkar det krävas en längre tid att återhämta sig, säger Malin Sund.

Fakta: Om studien

Studien omfattar över 140 000 patienter i 116 länder som opererades under oktober 2020. Drygt 3 000 av dem hade haft covid-19.

Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus medverkar i studien.

Närmare tusen patienter från nio olika sjukhus i Sverige finns med i studien.

Källa: Umeå universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!