Akademiska slipper rekordvite

30 nya vårdplatser – eller böter på 20 miljoner kronor. Det var kravet från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) till Region Uppsala och Akademiska sjukhuset. Men nu upphäver kammarrätten beslutet.

Akademiska sjukhuset i Uppsala slipper betala ett rekordvite. Arkivbild.

Akademiska sjukhuset i Uppsala slipper betala ett rekordvite. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vård2022-03-10 12:39

Ivo har vid flera tillfällen bedömt att det finns allvarliga brister som äventyrar patientsäkerheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Framför allt saknas det vårdplatser.

Regionen fick därför ett krav om att tillgängliggöra nya vårdplatser på sjukhuset senast den 2 december i fjol, annars skulle de behöva betala ett rekordstort vite på 20 miljoner kronor. Antalet vårdplatser skulle utgå från behov, men vara minst 30 stycken. Men Region Uppsala överklagade beslutet – och får nu rätt av kammarrätten i Göteborg.

För otydligt enligt rätten

Kammarrätten bedömer att Ivo:s föreläggande inte var tillräckligt tydligt och upphäver det därför. Ett föreläggande måste vara formulerat så att det står helt klart för mottagaren vad den måste göra för att slippa betala vitet, konstaterar rätten.

"Det finns formuleringar i föreläggandet som är vaga och otydliga. Vad menas exempelvis med att det ska finnas så många vårdplatser som behövs eller att alla patienters behov ska tillgodoses? Det är inte entydigt. Därför kan föreläggandet inte godkännas", säger kammarrättslagmannen Gertrud Forkman i ett pressmeddelande.

Kammarrätten tar dock inte ställning i frågan om hur många vårdplatser som behövs på Akademiska, utan domen behandlar enbart frågan om huruvida Ivo:s föreläggande var tillräckligt tydligt eller inte.

Ivo: "Bristerna kvarstår"

– Ivo har under flera års tid riktat kritik mot Akademiska sjukhuset och sjukhusets brist på vårdplatser. Det är allvarliga brister med dygnslånga väntetider på akutmottagningen och patienter som vårdas i korridorerna. Dessa brister låg till grund för ett vitesföreläggande och bristerna kvarstår, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, i en kommentar.

Ivo kommer att ta ärendet vidare, meddelar myndigheten.

– Nu har Kammarrätten meddelat att Ivo inte varit tillräckligt tydlig i föreläggandet. Vi kommer att återkomma med ett tydligare beslut. Faktum kvarstår; Akademiska sjukhuset har stora patientsäkerhetsbrister som måste åtgärdas, säger Peder Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!