Därför kör inte DG sina färjor långsammare

Under måndagen gav en grupp insändarskribenter förslaget att köra färjorna till och från Gotland långsammare till förmån för mindre koldioxidutsläpp. Ett förslag som väckte många reaktioner hos våra läsare.

Christer Bruzelius är vd för Destination Gotland och menar att man redan gör mycket för att hålla ned utsläppen.

Christer Bruzelius är vd för Destination Gotland och menar att man redan gör mycket för att hålla ned utsläppen.

Foto: David Skoog

INSÄNDARSVAR2019-03-19 07:40

Förslaget togs emot dels av hurrarop, dels av en stor del kommenterar om att tiden är viktigare. Och frågan är högst relevant då klimatet är högt upp på dagordningen hos politiker och vanligt folk både lokalt och internationellt.

LÄS MER: Förslag: Förläng restiden med DG:s färjor

I en förstudie av Energimyndigheten om ett hållbart energisystem på Gotland går att läsa att om färjornas hastighet skulle sänkas till 22 knop istället för de nuvarande 28 knop skulle bränsleåtgången halveras och överfarten skulle ta cirka en halvtimme längre tid. Något som skulle ha stor effekt på koldioxidutsläppen. Men att Destination Gotland skulle välja att göra resorna långsammare är dock ingenting som verkar bli verklighet inom den närmaste tiden. Helagotland.se ställde frågan till Destination Gotlands vd, Christer Bruzelius.

Varför sänker ni inte hastigheten, kör långsammare och sparar på klimatet?

– Det är en rad faktorer som styr överfartstiderna, till exempel de avtalade kapacitetskraven per dygn, vilotidsregler för besättningen, den tid som krävs för att vända fartygen i hamn och behovet från både gods och passagerare om avgångstid och restid. De turlistorna som vi har är resultatet av alla dessa faktorer.

Kan man inte köra några turer i veckan långsammare?

– Vi har i dag redan en spridning på överfartstiderna som varierar mellan 3 timmar och 15 minuter upp till 3 timmar och 30 minuter. Vi jobbar förutom med själva överfartstiden med eco-driving, ruttoptimering, trimoptimering, etcetera, för att minska utsläppen så mycket som möjligt.

Hur mycket koldioxid släpper de nuvarande färjorna ut i snitt under en resa?

– Vi har räknat fram i vår hållbarhetsredovisning att vi släpper ut i genomsnitt 4,4 kg koldioxid per passagerare, enligt viktmetoden, på norra linjen med nuvarande trafik.

Hur mycket mindre utsläpp är det från den nya färjan jämfört med de befintliga?

– Den nya färjan drivs med LNG, vilket ger 20% mindre koldioxidsutsläpp jämfört med de nuvarande. Modernare skrovform och nyare utrustning bör också ge någonstans mellan 5-10% minskad energiförbrukning.

Ni har sagt att det går att blanda i upp till 5% biogas, varför inte mer?

– Så länge biogasen enbart finns i gasform ser vi på möjligheten att använda den kyla som finns i LNG-systemet och helt enkelt kyla ned biogasen med naturgasen. Därav procentfördelningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!