Det har varit rörigt för personalen på bolaget, som är helägt av regionen, under en längre tid. Chefer har kommit och gått och skyddsombudet Beata Afzelius har slagit larm till Arbetsmiljöverket om den psykosociala arbetsmiljön.
– Det är bristen på information och osäkerheten som har varit problemet. En nedläggning av bolaget som sådant bekymrar oss inte, vi ser fram emot att få en ny huvudman, säger hon till Gotlands Tidningar.
Enligt styrelseordföranden Björn Jansson (S) är det huvudsakliga skälet till att bolaget ska avveckla sin verksamhet att regionen vill undvika dubbelarbete.
– Vi och regionens näringslivsenhet sprang på samma möten. Det är klokt att samordna resurserna i stället, säger han.
Vice ordförande i bolagsstyrelsen, Eva Nypelius (C) uppger att det varit politisk enighet kring den ambitionen.
Inom Inspiration Gotland AB har turistbyrån och inflyttarbyrån återfunnits vid Donners plats, därtill evemenangs och företagslotsar, inalles nio personer och en verkställande direktör. Två heltidsanställda som arbetar med turistbyrån fortsätter sitt arbete där, tillsammans med säsongsanställda. Men tillsammans med de andra sju, som flyttar till regionstyrelsens förvaltnings lokaler, får de alltså en ny arbetsgivare som direktanställda av regionen.
– Flyttlasset gick i onsdags, säger vd Ola Mattsson.
Lars Ross på fackförbundet Vision har förhandlat om övergången:
– Personalen fortsätter med samma löner och samma villkor, kommenterar han.
Dock kan Region Gotland komma att ta upp en diskussion om övertalighet, uppger både Björn Jansson och Lars Ross.
Vd Ola Mattsson blir kvar det närmaste kvartalet.
– Under den tiden ska jag bland annat se till att uthyrningsansvaret för våra hyresgäster ordnas. Nya hyresgäster ska också in i lokalerna som står tomma, säger han.
Helt nyligen har Inspiration Gotland AB, efter att ha fått respit en vecka, svarat Arbetsmiljöverket efter det föreläggande som bolaget fått sedan skyddsombudet gjort en anmälan om arbetsmiljön.
– Tretton händelser rapporterade som kränkande särbehandling har granskats i en oberoende utredning som företagshälsovården gjort. Slutsatsen blev att ingen kränkande behandling förekommit, säger vd Ola Mattsson.
Skyddsombudet Beata Afzelius håller dock inte med om den beskrivningen.
– Man ifrågasätter inte sin chef frivilligt. Upplevelserna kvarstår och i några av fallen står ord mot ord, det framgår också av utredningen, säger hon.