Kött, mjölk och arbetsglädje i fokus

Vad är det som gör en lantbrukare framgångsrik? Det var en av frågorna som diskuterades under Kött- och mjölkdagen på Lövsta under torsdagen.

Mjölkproducent. Fredrik Hermansson, som driver Botvalde gård i Gothem.

Mjölkproducent. Fredrik Hermansson, som driver Botvalde gård i Gothem.

Foto: Anna Ekeroth

Inspirationsdag (GT)2017-02-17 11:45

I går samlades runt 150 lantbrukare på Gotland grönt centrum i Roma för att förkovra sig i aktuella frågor kring mjölk- och köttproduktion.

– Vår bransch behöver samlas för få inspiration och för att kunna diskutera vad som är på gång. Mycket fokus ligger även på att hitta lönsamhet, säger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland som tillsammans med Hushållningssällskapet, Växa och Gotland grönt centrum arrangerade Kött- och mjölkdagen på Lövsta.

Trots att det länge varit tufft inom lantbruket ser Anna Törnfelt ändå positivt på branschens utveckling.

– Med tillförsikt är det positivt just nu. Mjölkpriset, som har varit långt nere, har stigit och nötköttsbonden har en bra marknad när det betalas mer för köttet. Men det är dyrt att köpa in kalvar och det har att göra med att många mjölkbönder fått sluta, säger hon.

Efterfrågan på svenskt kött gynnar öns producenter.

– Vi har en bättre produktion där man använder lite antibiotika och det vill svenskarna ha och de är beredda att betala för det, säger Anna Törnfelt.

På plats var även mjölkproducenten Fredrik Hermansson driver Botvalde gård i Gothem. På gården finns 60 kor och trots mjökkrisen har han aldrig funderat på att sluta med mjölkproduktion.

– Det är en frihet och ändå inte att ha en gård, men jag skulle nog ha svårt att gå tillbaka till ett jobb med fasta tider, säger han.

Just arbetet på gården och hur man får tiden att räcka till var något som dagens första föreläsare Hanna Nilsson, rådgivare på Växa, pratade om. Hon menar att det finns många tidstjuvar som kan undvikas genom ordningsamhet, planering och struktur.

– Ta dig tid att planera och skriv en lista på de saker som ska göras så får du bättre kontroll på vardagen, säger hon.

Genom att ställa tillbaka redskap på rätt plats, ta tag i problem på en gång samt att kommunicera med de andra som arbetar på gården, kan arbetet bli mer effektivt.

– Det finns jättemycket tid att spara på de här sakerna på de flesta gårdarna, säger hon.

Även Stefan Nypelius från LRF Konsult pratade om vikten av att jobba strukturerat. Enligt honom finns det tre tumregler som leder till att man blir en lyckosam och lönsam företagare; att jobba strukturerat, hålla rätt fokus när det gäller produktion och effektivitet samt att man är öppen för förändringar.

– En lyckad företagare är förändringsbenägen. De som är lyckosamma är snabba på att gå vidare med något som är mer lyckosamt, säger han.

Kött- och mjölkdagen

Även Björn Cederlund från Christinelunds gård var på plats för att föreläsa om framgångsfaktorer. Sigrid Agenäs berättade om ljusets betydelse för välbefinnandet och produktionen hos nöt. Kajsa Öhman från Lantmännen/Nötfor föreläste om foderutveckling och Magnus Dahlbom från Arla pratade om små ständiga förändringar för ökad produktivitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!