Den svenska folkhälsan är internationellt sett god, och förutsättningarna för ett aktivt friluftsliv är bra. Dock rör svenskar på sig mindre och mindre, blir allt fetare och stannar oftare inomhus, samtidigt som den psykiska ohälsan ökar, både hos barn och vuxna. Detta samband var ett av ämnena som behandlades under torsdagens friluftsdialog, arrangerad i Region Gotlands lokaler. I en fördjupningsstudie folkhälsomyndigheten gjort för att analysera barns vardagsaktivitet kunde man se ett tydligt samband där de barn som rör sig minst mår sämre och upplever mer stress i skolan. Studien gjordes genom att man lät barnen bära rörelsemätare under en period.
Hur barn ska komma ut i naturen och röra på sig mer var en fråga som seminariedeltagarna fick diskutera i mindre grupper. Flera ansåg att mobiltelefonerna gör att barnen bli mer stillasittande, men Kajsa Mickelson menar att de går att användas till fördel för hälsan.
– Arbetet med att aktivera barn i friluftslivet måste börja där vi står. Vi kan använda mobilerna för att få ut barnen och Pokémon Go är ett jättebra exempel på hur det kan gå till. Det är väldigt viktigt att vi ser till så att barnen får en aktiv livsstil, för det kommer följa dem livet ut. Det man gör när man är barn gör man när man blir vuxen, säger Kajsa Mickelson.
Enligt Kajsa behöver friluftsaktiviteter inte alltid vara stora projekt, utan det kan också handla om att ge sig ut i naturen i det området man bor i. För detta har Gotland väldigt bra förutsättningar, menar hon. Friluftsaktiviteter behöver inte heller alltid vara förenat med motion. Att bara vara i naturen regelbundet kan minska stress och förbättra kognitiva förmågor som till exempel koncentrationsförmågan. Friluftsaktiviteter kan handla om allt från att plocka svamp och fågelskåda, till att använda naturen som en social mötesplats.
– Det kan vara så mycket mer än ryggsäck och termos. Det kan räcka med att bara gå ut och sätta sig på en sten, säger Kajsa.
För att aktivera fler gotlänningar menar Mattias Vejlens, som är friluftssamordnare på Länsstyrelsen, att naturen måste göras mer tillgänglig för fler.
– Det kan handla om att göra naturen mer tillgänglig för funktionsvarierade, skylta bättre och att i största allmänhet bli bättre på att informera om var man kan ta sig ut, säger Mattias Vejlens.