Fler kulturvänner behövs på landsbygden

Många nya vänner har träffats genom projektet Hej Gotland. När ön ska ta emot fler personer med permanent uppehållstillstånd, är förhoppningen att fler också ska bli ”kulturvänner” – allra helst utanför Visby.

Madelene Johansson och Integrationsenheten håller till på Kompetenscentrum i Visby.

Madelene Johansson och Integrationsenheten håller till på Kompetenscentrum i Visby.

Foto: Malin Stenström

INTEGRATION (GT)2016-03-19 10:00

Aitan Rashid är en nyanländ gotlänning. Hon träffade en familj som bott här betydligt längre genom projektet Kulturvänner – och vänskap uppstod.

– Jag var hos dem för två veckor sedan, på födelsedagskalas. Vi brukar äta mat tillsammans, prata om Sverige och Syrien och ha roligt, berättar hon.

Kulturvänner är ett begrepp inom projektet Hej Gotland, som funnits sedan i höstas och som bygger på en integrationstanke från Eskilstuna. Där skapades 2006 något som har kallats för flyktingguide/språkvän och som fått efterföljare på ett 80-tal orter.

Syftet med Hej Gotland är att välkomna nya öbor, ge språkträning och ge möjlighet till ömsesidigt kulturutbyte.

– Men det är också viktigt att helt enkelt skapa kontakter. Nätverkande är ju allt i dag, säger projektledaren Madelene Johansson på regionens Integrationsenhet.

Därför finns just kulturvännerna. Redan under hösten anmälde sig 200 personer med olika bakgrunder.

– Jag försökte sedan matcha personer som fanns på samma ort, gärna var av samma kön och som kanske hade liknande intressen. Men sedan är det upp till personerna själva att träffas och umgås. Det sker helt på frivillig basis.

Ahmad Allouih är en person som fått kulturvänner på Gotland.

– Vi har bland annat spelat schack och så har jag varit på innebandy, berättar han glatt.

Den respons Madelene Johansson fått på projektet är övervägande positiv.

– Ja, många har hört av sig och tackat för att de fått uppleva fantastiska möten. I Sverige är vi ju generellt dåliga på att bjuda in nya grannar på middag till exempel, som man gör i många andra länder, menar hon.

Projektet kan bara vända sig till de personer som redan fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det har med finansieringen från länsstyrelsen att göra.

– För att just de här statliga medlen ska gå till människor som vi vet ska stanna på ön. Men jag brukar säga att om någon annan skulle följa med så är det helt okej, tycker projektledaren.

När det gäller dem som fått permanent uppehållstillstånd tog Gotland emot 26 anvisade personer i fjol. I år ska 192 personer anvisas hit – plus de som själva väljer att bosätta sig här.

Det jobbas just nu hårt med att få fram bostäder till de nya och kommande öborna.

– Vi har anställt en person som jobbar bara med bostadsfrågan. Och vi fick just tag på tio lägenheter i Fårösund, det är värt ett litet jubel för varje boende vi hittar!

Bostäder i Visby är svårt att få till, hoppet står i huvudsak till andra tätorter som Fårösund, Klintehamn eller Hemse. Där skulle projektet Hej Gotland nu vilja hitta fler kulturvänner.

– Det har varit stort intresse, men hittills finns de flesta som anmält sig i Visby. Överhuvudtaget finns det ett otroligt stort och positivt engagemang på ön, men vissa kan behövs en liten knuff för att göra något. Det försöker vi ge med det här projektet, säger Madelene Johansson.

Just projektet Hej Gotland går egentligen ut i maj – men målet har varit att ta fram en modell som lever kvar. Begreppet kulturvänner verkar vara här för att stanna.

BAKGRUND

Verksamheten med flyktingguide/språkvän har funnits sedan cirka 10 år tillbaka, men då enbart i ett fåtal svenska kommuner. Eskilstuna kommun, som bedriver det nationella arbetet, startade 2006 och var bland de första som kom igång.

På Gotland talas det i stället om kulturvänner, inom ramen för projektet Hej Gotland. Det genomförs av regionens Integrationsenhet, men finansieras även av länsstyrelsen.

Projektet Hej Gotland löper mot sitt slut, men målet är att kulturvännerna och mötena ska kunna fortsätta ändå.

Källor: Språkvän.se och Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om