– Vi fick ett regeringsuppdrag hösten 2015 att öka kvaliteten i utbildningen för nyanlända. Den stora tillströmningen av nyanlända de senaste åren är den stora utmaningen för oss, säger Anna Österlund, enhetschef vid Skolverket.
Våren 2016 ombads Region Gotland av Skolverket att delta som pilotkommun i en riktad satsning mot nyanlända skolelever. Gotland är en av flera kommuner som tagit emot flest antal nyanlända i förhållande till antal kommuninvånare.
– Vi ville hitta kommuner med olika förutsättningar. Att Gotland är en ö var en speciell faktor som gjorde att Region Gotland blev utvald, säger Anna Österlund.
Genom en behovsanalys identifierades ett antal problemområden och utifrån dessa skrev regionen en överenskommelse med Skolverket i december 2016.
– Utifrån analysen ser vi vad vi behöver förbättra. Vi kommer att starta en central mottagning som ligger under Integrationsenheten. Där stannar den nyanlände kvar ett par veckor för att få kartlägga tidigare kunskaper och erfarenheter. Vi vill göra mottagandet likvärdigt för alla, säger Madelene Johansson, projektledare vid Region Gotland.
De fem problemområden som identifierades var mottagning och kartläggning, studiehandledning på modersmål, språk- och kunskapsutveckling med digitala resurser, systematiskt kvalitetsarbete samt språk- och kunskapsutvecklande arbete.
– Vi ber alla kommuner att sätta ihop ett lokalt team från olika delar i mottagningsverksamheten för att få en bredd. Kommunerna tar fram en åtgärdsplan och Skolverket är med och stöttar arbetet, säger Anna Österlund.
Insatsen ska stärka kommunernas förmåga att på kort och lång sikt erbjuda nyanlända elever en utbildning av hög och likvärdig kvalitet för att säkra kunskapsresultaten.
De 5,5 miljoner kronorna går till olika utbildningsinsatser. Utgifter för lokaler och personal står regionen för. Insatsen fortlöper till 30 juni 2018.