Så ska Gotland få bättre asylmottagande

Under torsdagen hölls en stor utbildningsdag för hur asylmottagandet på Gotland kan bli bättre. "Vi måste vara mer nyfikna", säger Maria Modig.

Anna Samelius, Gotlands idrottsförbund, och Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör.

Anna Samelius, Gotlands idrottsförbund, och Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör.

Foto: Malin Stenström

INTEGRATION2017-05-04 17:35

Region Gotland står inför stora utmaningar inom asylmottagandet och för att få de nyanlända att bli en del av det gotländska samhället. Under torsdagen anordnades en utbildningsdag på Wisby Strand för att få fler människor att engagera sig i arbetet med mångfalds- och asylfrågor. De som deltog var bland annat personal från Region Gotland, Gotlands idrottsförbund, Sisu idrottsutbildarna, Röda korset, Gotlandsmusiken, Gotlands museum och Länsteatern. Projektet "Så många fler" har blivit verklighet tack vare pengar från Europieska socialfonden och sträcker sig fram tills slutet av 2018.

I slutet av utbildningsdagen delades deltagarna in i olika grupper utifrån vart på ön de kom i från. Målsättningen var att få i gång en diskussion kring eventuella projekt på olika ställen på Gotland.

– Det är flera som träffas för första gången nu, säger Anna Samelius, idrottskonsulent vid Gotlands idrottsförbund, som är projektledare om deltagarna.

Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör, var en av dem som var med under utbildningsdagen. Hon säger att det ska bli spännande att se vad det kommer bli för olika projekt i de olika områdena på Gotland.

– Jag hoppas på ett antal projekt i lokalsamhället. Det här kan verkligen ge ett levande samhälle och att det händer någonting på orten, säger Maria Modig.

Både hon och Anna Samelius menar att Gotland har flera utmaningar framför sig i asylmottagandet. De är båda överens om att samordningen måste bli bättre.

– Den ideella kraften är fantastisk. Men oftast orkar de bara en viss tid och då finns det ofta en tendens till att det offentliga måste ta över. Där måste vi jobba mer med samordning och därför kommer det här projektet i rätt tid, säger Maria Modig.

Hon menar också att gotlänningarna måste bli mer öppna gentemot de nyanlända.

– Vi får inte vara rädda. Vi måste vara mer nyfikna och ständigt jobba med de fördomar vi har. Vi måste ständigt jobba med respekt, tolerans och öppenheten, säger Maria Modig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!