Det fick en blåsig start på äventyret.
– Väldigt gungigt, jag ramlade hit och dit när vi åkte ut, säger Lysa Pfasoni, 11 år.
Claudien Tuyisabe, 36 år, har också gjort en resa. Han flydde Burundi för att via Luleå hamna i Visby. 2010 bildade han organisationen Demokrati för barns framtid (DBF) med syfte att främja integration, inte bara på Gotland utan runt om i Sverige.
Claudiens modell att skapa en mötesplats för alla tog tillsammans med Rädda barnens ordförande Peter Hertelius och tjugoåtta barn båten till Stora Karlsö.
– Integration är viktigt för Rädda barnen, vi stöttar arbeten runt om på Gotland och det här Karlsölägret är ett jättebra samarbete med DBF. De har bra program och många duktiga ungdomsledare, säger Hertelius.
Claudien Tuyisabe har onekligen gjort ett gott jobb. I dag finns organisationen i bland annat Lund, Jönköping, Norrköping, Hallstahammar, Örebro, Älvsbyn och Malung. 2013 fick han i Turin, Italien pris av Europarådet för sitt arbete.
Hur har du fått ditt arbete att sprida sig?
– Jag har ett nätverk, många som varit här när vi haft olika aktiviteter har blivit nyfikna och undrar hur vi gör. Vi har en hemsida…det har spridit sig genom åren, det har det, säger han.
Med på Stora Karlsö fanns pojkar och flickor i åldrarna 10-14 år från Burundi, Eritrea, Iran, Syrien, Irak, Afghanistan, Polen – en brokig samling som under tre dagar förenades i lek och lite allvar.
– De kommer från Gotlands sex olika asylboenden, en flicka och en pojke från varje boende, säger Tuyisabe.
Ledarledda aktiviteter men också inslag av frihet i en unik miljö de aldrig tidigare upplevt.
– Det har varit väldigt kul, jag har sett många raukar här. Och väldigt många fossiler, säger Lysa och tillägger att hon lärt sig lite om fåglar.
Och – inte minst viktigt – lärt känna många nya vänner.
Stora Karlsö är bra på det sättet, omgärdat av vatten, ingenstans att ta vägen, ingen tv, halvknackigt bredband men påhittiga ledare och kompisar som är nyfikna på det mesta.
– Man kör en lek, då lär man känna varandra bra. Och man kan säga vad man gillar, kanske kommer man på att man gillar samma saker, säger hon.
På programmet också några pass vid skolbänken tillsammans med Rädda barnen för att lära sig vad barnkonventionen innebär.
– Kan vi lära dem vilka rättigheter barn har kan de inspirera och lära andra, säger Peter Herteliu.
Dagar fulla av aktiviteter och intryck. Nätterna mörka och tysta under ett himlavalv som lockat till upptäcktsfärder.
– Det skulle komma ett stjärnfall så alla samlades där uppe som vi tjejer bor och la sig på marken eller satt på bänkar för att se på stjärnfallet. Jag såg två stycken, säger Lysa.
Nätter kan också vara sömnlösa och fulla av saknad.
– Jag kan inte sova så bra, jag tänker på mina föräldrar som jag förlorat, säger Ahmadschail Akbari, 16 år från Afghanistan.
Men från Stora Karlsö tar han med sig fina minnen:
– Vad som varit bäst? Allt har varit bäst, perfekt. Jag har badat, spelat fotboll, promenerat och träffat nya vänner. Några kände jag sen tidigare från skolan på Solberga, säger han.
Dagarna på Stora Karlsö glömmer de aldrig.
– Vi vill att barnen som väntar på svar från Immigrationsverket ska glömma bort det jobbiga för en stund. De kanske kommer från krigsområden…här kan de vara med andra killar och tjejer och bara ha roligt, säger Claudien Tuyisabe.