Hela Östersjön utan räddningshelikopter i natt

Natten mot onsdagen saknade den svenska delen av Östersjön sjöräddningshelikopter. Endast helikopterbasen i Göteborg var bemannad.

Alla baser åter i beredskap utom basen i Visby.

Alla baser åter i beredskap utom basen i Visby.

Foto: Malin Stenström

Interna konflikter2018-01-17 09:16

I början av december lämnade Sjöfartsverkets helikopterbesättning Gotland på obestämd tid efter interna avtalskonflikter.

LÄS MER: Sjöfartsverket överger Gotland efter bråket

Natten mot onsdagen var det inte bara Visby som stod utan sjöräddningshelikopter – även Ronneby, Norrtälje och Umeå saknade då beredskap. Närmsta helikopter fanns i Göteborg. Det innebar alltså att hela den svenska delen av Östersjön stod utan helikopter.

Anledningen är, uppger Sjöfartsverket, att besättningarna bedömt att de inte har förmågan att kunna genomföra uppdrag på ett flygsäkert sätt. Bedömningen beror till stor del på den press som de menar att de upplever under de pågående avtalsförhandlingarna och förändringar i anställningsvillkor, att besättningarna inte är samövade och att vissa flygövningar inte är genomförda.

LÄS MER: Ytbärgaren: "Det förlänger en insats med 50 minuter"

Samtidigt menar de att den rådande vädersituationen gör att de, oavsett besättningens status, ändå inte kan flyga.

– Som prognosen ser ut nu kommer vi att vara igång i natt, förhoppningsvis tidigare än så, säger Daniel Lindblad, presstalesperson på Sjöfartsverket.

Konflikten mellan Sjöfartsverket och besättningarna

Sedan maj 2017 har arbetsgivarna på Sjöfartsverket och helikopterpersonalen förhandlat om nytt avtal. Arbetsgivaren menar att det inte fungerat bra och kostnaderna har skenat. I december resulterade konflikten i att de anställda valde att överge hangaren i Visby och Gotland har sedan dess stått utan beredskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!