Polisen: Nutidens vanligaste brottsplats – Så skyddar du dig

Bedrägerier på internet ökar lavinartat, och gotlänningarna drabbas lika mycket som personer i övriga landet. "Vi har haft ärenden där miljontals kronor överförs"

Internetbrott ökar allt mer.

Internetbrott ökar allt mer.

Foto: Øijord, Thomas Winje

Internetbrott2019-02-16 10:02

Internet är nutidens vanligaste brottsplats och bedrägerier på internet har ökat markant under flera år enligt polisen. Oftast är det pengar som förövarna vill åt och det rör sig både om stora och små summor. Christan Molin är förundersökningsledare vid utredningssektionen hos polisen på Gotland och har bland annat hand om bedrägeri och internetbedrägeri.

– Jag har inga siffror, men på alla utredningar som passerar min skärm kan jag konstatera att bedrägerier på internet varierar mellan små belopp på lokala köp- och säljsidor till att omfatta 100 000-tals kronor vid ”försäljning” av maskiner och annan avancerad utrustning, säger Christian Molin.

Ofta är bedrägerier på internet knepigt för polisen att utreda och bevisa, och det är långt ifrån alla fall som klaras upp.

– Problemet för oss i våra förundersökningar är anonymiteten på internet och problemet för oss blir att bevisa vem som står bakom det som skrivs och som sedermera leder till att förmögenhetsöverföringar sker. I bedrägerier skall vi bland annat bevisa vilseledandet och vem som har vilselett, säger Christian Molin.

Problematiken med att bevisa vem som sitter bakom tangentborden när brottet begås är lätt att förstå. Och inte ens när polisen rett ut vem som suttit vid tangentbordet kan de vara säker på att man stoppat bedragaren eftersom många bedragare använder så kallade "målvakter".

– Personer som tar emot pengarna men sedan lämnar dem vidare och inte säger till vem. Målvakterna döms vanligtvis för penningtvättsbrott men de som ligger bakom själva bedrägeriet kommer ofta undan straff och får behålla pengarna, säger Christan Molin.

Vilka är de vanligaste internetbedrägerierna?

– Det vanligaste är att någon säljer något på exempelvis Blocket. Och får pengar men skickar inte varan. I dessa fall finns det personer som får in hiskliga summor på sina konton där köparna tror att de gjort världens klipp men istället blir de fullständigt blåsta. Det är också vanligt att äldre personer kontaktas där bedragaren uppger sig vara från till exempel banken och ber personen att logga in med sitt bank id. Sen tar bedragaren över kontot och länsar det på pengar.

Hur kan man skydda sig?

– Använd de säkra betalningsalternativ som erbjuds på olika säljsidor. Tro inte att du gör klippet, var skeptisk och ifrågasättande. Gör de kontroller du kan på säljaren och var särskilt uppmärksam på kontantkort och hotmail-adresser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!