Åke Svensson hade petats av partiet, efter turerna med Gneab och Björinge-affären och Hanna Westerén hade just gått till riksdagen. Det var en mycket turbulent tid när Björn Jansson (S) valdes till ordförande för regionstyrelsen på Gotland i mars 2015.
– Flera ledande personer försvann på en gång och det blev det min roll att stabilisera och skapa ordning, förklarar Björn Jansson.
Nu är tiden mogen för ett maktskifte under mer ordnade former. Björn har nyss fyllt 65 och Meit Fohlin får ett år på sig att profilera sig inför nästa val.
Kort men intensivt och stundtals dramatiskt. Så kan Björn Janssons år som regionstyrelseordförande sammanfattas. När tidningen Dagens Samhälle listade landets mest omskrivna politiker 2015 gick han rakt in på en trettondeplats.
– Turerna med bryggeriet i gamla hamnterminalen var en tuff resa, minns Björn Jansson.
Året därpå klättrade han upp till sjätte plats på samma lista, främst beroende på frågan om regionen skulle hyra ut Slite hamn till Nord stream 2. Björn Jansson själv ville hyra ut, men gjorde en helomvändning efter ett möte med försvarsministern och utrikesministern på UD. Under tystnadslöfte fick han information om varför regeringen anser att det är olämpligt att upplåta en svensk hamn till ryska intressen.
– Det var mitt mål att regeringen skulle ta ställning. Jag kunde inte göra den säkerhetspolitiska bedömningen.
Vad sa ministrarna?
– Det handlar om att det pågår ett omfattande spionage. Och jag märkte själv att det fanns krafter i rörelse. Innan beslutet var det väldigt många okända unga kvinnor och "amerikanska militärer" som ville bli vän med mig på Facebook. Efter beslutet upphörde det tvärt. Jag har funderat mycket på vilka det var som låg bakom det där. Var det ryssarna?
Regionens ekonomi har överskuggat det mesta under de senaste åren, men efter att ha klubbat ett sparpaket på 170 miljoner tycker Björn Jansson att det har ljusnat.
– Jag lämnar ifrån mig en ekonomi som är i bättre skick än när jag kom.
Någon skattehöjning har det inte blivit under hans styre.
– Vänsterpartiet har nära till skattehöjningar, men jag har hållit emot, för man ska inte höja skatten om man inte har koll på ekonomin.
Det har funnits fler slitningar inom det rödgröna blocket, men Björn Jansson är nöjd med hur han har lyckats hålla ihop majoriteten.
– Kalkfrågan och vattenfrågan har legat och gnagt hela tiden, men vi har inte spruckit. Vi är överens om att vi inte är överens.
Björn Jansson fostrades in i politiken av kommunalrådet Jan Lundgren. Han gick bort 2013 och Björn har saknat honom.
– "Vad skulle Janne ha gjort", har jag tänkt många, många gånger. Men jag tror att han skulle ha varit nöjd med mitt politiska hantverk.
När Meit Fohlin nu tar över sker ett tydligt generationsskifte. Björn Jansson inser att det nya S-styret har helt andra förebilder, men han hoppas att de ska behålla greppet om ekonomin.
– Den är grunden för att vi ska kunna genomföra det vi vill.
Nu hänger både hans eget och Jan Lundgrens porträtt i den långa raden av avgångna kommun- och regionstyrelseordföranden.
– Gamla ordföranden minns man mest för deras beslut. Jag kommer kanske främst att förknippas med bryggeriet och Nord stream 2 – två beslut som inte blev någonting.
Det stör honom inte. Han har inget behov av att lämna monument efter sig.
– Men det skulle vara kul med en Björn Jansson-gata någonstans. Kanske på Visborg? Kanske skulle jag kunna få en liten avstickare till en "Jan Lundgrens väg", säger Björn Jansson med ett skratt.