Eliasson om kalkbrytningen: "Vi har sett många misstag"

Förre utrikesministern Jan Eliasson kastar sig in i debatten om Cementas planer att låta brottet på File hajdar närma sig Tingstäde träsk. "Jag känner en oro", förklarar han.

Foto: Joel Nilsson

INTERVJU2019-06-20 13:08

Det är på Twitter som Jan Eliasson kommenterar Cementas ansökan om att få utvidga brottet på File hajdar:

”Cementa – ägt av tyska Heidelberg – vill utvidga den redan omfattande kalkbrytningen kring Slite nära känsliga Tingstäde träsk och File Hejdar med risk för allvarlig påverkan på vattensituationen i området. Bör bevakas noga och granskas kritiskt”, skriver han.

Den förre generalsekreteraren i FN och utrikesministern känner sig direkt berörd av Cementas planer. Han har deltidsbor i ett hus i närheten av Tingstäde träsk och både han själv och många av hans grannar är bekymrade över vad som händer med vattnet om kalkbrottet kommer närmare träsket.

– Problemet är att det finns så många osäkerhetsfaktorer. Man vet inte säkert vad som händer med grundvattnet och om brytningen leder till vattenbrist. Genom tiderna har vi sett många misstag på det området, säger Jan Eliasson och fortsätter:

– Jag är ingen geolog, men se mitt inlägg som en maning till att man noga måste beakta konsekvenserna.

Jan Eliasson är sparsmakad med vilka debatter han deltar i.

– Men efter att ha bott här i 20 år är jag bunden till bygden och när jag vet hur folket som bor där känner kan jag bidra genom att berätta om min egen oro.

Cementa bemöter Jan Eliassons twitterinlägg genom att ge honom en inbjudan till Slitefabriken.

– Vi visar och förklarar gärna hur arbetet kommer att se ut, säger fabrikschefen Fred Grönwall och fortsätter:

– Jag hoppas att detta inte påverkar våra möjligheter i mark- och miljödomstolen.

Cementas miljöchef Kerstin Nyberg har ingenting emot att Jan Eliasson uttalar sig i debatten.

– Lufta sin oro får alla göra, men det blir en förenklad debatt. Man vill inte ha ett brott på sin egen bakgård, säger hon.

– Det här är ett tungt ämne. Man ska ta det på största allvar – och det gör vi. Det underlag som vi har tagit fram bygger på vetenskapliga metoder och är oerhört gediget. Man måste nästan vara expert för att förstå det, säger Kerstin Nyberg.

Cementas ansökan om utökad brytning på File hajdar och i Västra brottet avser ett område på sammanlagt 46 hektar mark. Tanken är att det ska göra det möjligt för Cementa att fortsätta bryta sten fram till år 2041 med bibehållen produktionstakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om