Förra året var Region Gotland ålagt att ta emot 193 personer som fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Då krävdes en hel del arbete för att få fram tillräckligt med bostäder, men i år är läget krisartat.
Eva Flemming, integrationssamordnare, berättar att det till stor del var familjer som kom till Gotland förra året. Familjer innebär färre hushåll och större lägenheter, vilket är lättare att få fram än enrummare.
– Det är mest ensamhushåll som väntar på att få bostad just nu och det finns inga ettor. Vi kan inte sätta en ensamstående i en tvåa eller trea för det har de inte råd med, säger Eva Flemming.
Tanken är att regionen ska erbjuda permanent boende till de nyanlända, men den ambitionen blir allt svårare att leva upp till.
– Hittills i år har vi tagit emot tre familjer och en ensamstående och nästa vecka kommer tre familjer. Alla har fått permanent boende utom den ensamstående som måste flytta ut till sommaren. Det kändes okej i januari, det blev i alla fall ett halvår, men sådana lösningar håller inte längre.
Integrationsenheten klarar inte längre uppgiften själva och regionstyrelsen har därför beslutat att ta över det övergripande ansvaret för asyl- och integrationsfrågor.
Åsa Linder, strateg på regionstyrelseförvaltningen, har utsetts till samordnare för arbetet.
– Tidigare har integrationsenheten arbetat med att hitta bostäder till nyanlända i samarbete med Gotlandshem och privata aktörer. Nu måste vi bli bättre på att skapa bostäder och hitta kreativa lösningar och det har integrationsenheten inte resurser till. Integrationsenheten ska fortfarande ha kontakten med Migrationsverket och jobba med integration, vilket är deras ursprungliga arbetsuppgifter, de hårda frågorna går över till fastighetsförvaltningen, säger Åsa Linder.
Patric Ramberg är chef för teknikförvaltningen där fastighetsförvaltningen ingår.
– I vårt fall är det primärt de egna fastigheterna vi ser hur vi kan använda, men vi hör även med andra aktörer vad de har. Vi bistår även med vår kompetens när det gäller att skriva hyreskontrakt och besikta bostäder, säger Patric Ramberg.
Även om läget är svårt kommer regionen att lyckas med sitt åläggande, försäkrar han.
– Det är klart att vi kommer att lyckas. Men det innebär en hel del arbete och idérikedom. Det är lagen, så det är bara att se till att fixa det!
Patric Ramberg förklarar att man nu måste titta på alla varianter av boende.
– Vi kommer att titta på lokaler som stått tomma ett tag, som vi funderat på att sälja, och behålla och rusta upp dem istället. Utifrån den situation vi har så tror jag att de flesta har förståelse för att vi får ta det vi kan få fram, säger Patric Ramberg.
Så det kan handla om boende liknande asylboenden, med rum och gemensamma utrymmen?
– Det skulle det kunna göra. Men exakt vilka lokaler det handlar om är inte min sak att gå in på.
FOTNOT: Texten är korrigerad. Gotlands åläggande för i år har ändrats från 277 till 213 nyanlända.