Det nya Sävehuset omfattar 13 150 kvadratmeter fördelat på tre våningsplan, en yta som motsvarar 2,5 fotbollsplaner.
Tord Rasmusson har tillsammans med Anna-Maria Jörnhammar Englund lett Säveprojektet.
– Det har varit en lång resa, så det känns härligt att det är färdigt, säger Tord Rasmusson.
Rasmusson tycker att den färdiga byggnaden har mottagits väl.
– De reaktioner vi har fått har varit positiva, vilket givetvis gör att det känns ännu mer positivt, säger Tord Rasmusson projektledare för Sävehuset.
Den totala budgeten för bygget är 274 miljoner kronor, och den har man lyckats hålla.
– Vi är nöjda och tycker att det finns anledning att känna oss stolta. Det är en jättefin miljö, ljudmiljön när man går därinne är dämpad och behaglig.
Rasmusson gick själv på Säveskolan 1971 när det gamla F-huset togs i bruk. I det nya Sävehuset så har miljötänket varit prioriterat.
– Hela projektet är miljöklassat och vi har siktat på att få det allra högsta betyget, vilket är guld. Vi har försökt tänka på allt med ljus, ljud, energi, material och luften.
I huset ryms sammanlagt 40 lärosalar och därtill bland annat 23 grupprum och 45 lärararbetsplatser.
I en av salarna i bottenplan hade SA14B naturkunskapslektion. William Viberg och Johanna Engström är två av klassens elever.
– Det känns jätteskönt att vara på plats i de nya lokalerna, samtidigt som det är lite tråkigt att det bara blir i några månader innan vi tar studenten, säger William Viberg och fortsätter:
– Det är väldigt stor skillnad jämfört med barackerna som vi har haft lektioner i under två år.
Han får medhåll av Johanna.
– Barackerna var provisoriska och det kändes. Här är det jättelyxigt och fint, säger Johanna Engström med ett stort leende.
De är överens om att cafeterian i hjärtat av husets bottenplan har blivit en naturlig samlingspunkt med de öppna ytorna.
I cafeterian sitter Jonathan Wall, klass EK14B försjunken i arbete på sin laptop.
– Tidigare var vi mest i Steffen-byggnaden, nu har vår undervisning förflyttats nästan helt in hit. Det är bra, men det blir nästan omysigt för att det är så fräscht. Man är nästan rädd för att sabba någonting, säger Jonathan Wall.
Anders Jolby är Region Gotlands skoldirektör. Dagen till ära sken han i kapp med de ljusa lokalerna.
– Det känns fantastiks att vi är här i dag. Det har varit en process som, så vitt jag har förstått, har pågått i sammanlagt nästan 22 år. Jag tycker att det har blivit oerhört bra, att lokalerna skapar energi och lust, säger Anders Jolby.