Ö-spelen blir en guldgruva för ön

Inte bara idrottarna gräver guld när Island Games kommer till Gotland. I dag är det 100 dagar kvar till invigningen.

Gotlandstruppen på invigningen av Island Games på Isle of Wight år 2011.

Gotlandstruppen på invigningen av Island Games på Isle of Wight år 2011.

Foto: Carl-Henrik Fridén/Arkiv

ISLAND GAMES (GT)2017-03-15 09:09

I dag är det 100 dagar kvar till ett av sommarens stora evenemang; den 17:e upplagan av Island Games och den andra på Gotland – första gången var 1999.

100 bråda dagar blir det, för arrangörerna inom de olika idrotterna, alla volontärer – och inte minst för ­ö-spelens kansli på Idrottens hus. Leder detta gör ö-spelsgeneralen Per Wallstedt.

– Jag kommer inte på något övergripande vi har missat, men visst finns det detaljer kvar att lösa inom det mesta, summerar han.

Island Games hölls för första gången på Isle of Man år 1985 och Gotland var med redan då. Det som var tänkt som en engångsföreteelse blev snabbt ett återkommande evenemang.

Från början var det ett ­initiativ från besöksnäringen, inte från idrotten, då den brittiska ön ville locka fler turister.

Även när spelen återkommer till Gotland finns det anledning för näringslivet att glädjas.

– Vi uppskattar att spelen bidrar med över 38 miljoner kronor till ön och då är själva resandet inte inräknat, berättar Per Wallstedt.

Detta kan jämföras med spelens budget på tolv miljoner – hälften så mycket som förra upplagans arrangörer ­Jersey gjorde av med. Skatte­betalarna går in med max sex miljoner kronor, eventuellt mindre.

– Vi har en förlustgaranti på upp till det beloppet, det måste man ha från sina lokala myndigheter för att få spelen. Vi vet inte hur mycket­ av det som kommer behövas, det pågår ett tufft jobb med att hitta sponsorer.

Enligt Per Wallstedt är själva­ evenemanget, med uppskattningsvis 4 000 besökare varav 2 500 tävlande, inte heller bara för de idrotts­intresserade.

– Jag kan berätta att S:ta Helena, en ö i Sydatlanten, måste ta båten till afrikanska fastlandet och sedan ta sig vidare, det tar dem fem dagar att komma hit. Ändå ­reser de till alla spel, med ­15–20 personer. Vi är i år sommar­värdar för något som är otroligt viktigt för många. Nästan­ alla som varit med säger att det handlar om den speciella stämningen.

Denna kan upplevas på ett 30-tal olika idrottsarenor runt om på ön, men även på den ”Game street” som ska byggas upp på Stora Torget.

– Där blir det underhållning och en del medaljceremonier. Man kan äta, dricka och prova på en del lekar. Det är definitivt även för dem som inte deltar i spelen. Så ge er ut och upplev stämningen!

Ö-spelen erbjuder många möjligheter till internationella möten, utöver de sportsliga. Vilka olika synergi­effekter som uppnåtts genom åren är svårt att svara på – än så länge.

– Vi har ett gäng Uppsalastudenter som ska undersöka precis det till en uppsats de skriver, berättar Per Wallstedt – vars intryck är att de deltagande öarna ofta har liknande förutsättningar och problem.

Den logistiska utmaningen är enorm när Island Games-deltagarna först anländer kring den 24 juni – och sedan ska ge sig iväg samma helg som Almedalsveckan inleds.

20 flygplan är specialchartrade och ska landa och lyfta, utöver den ordinarie flyg­trafiken. Och då tar ändå ­exempelvis Ålandstruppen färjan till Gotland. Jobbet med att hitta boenden, i allt från hotell till skolmatsalar, inleddes redan för fem år sedan i samarbete med Kneippbyn.

Till det kommer alla transporter – många lokala bussbolag är kontaktade.

– Det är sånt som bara måste funka. Det blev tydligt när jag var med på Rhodos, då det inte funkade, berättar Per Wallstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!