Almedalen "demokratins Woodstock"

Ansedda tidningen The Economist utropar Almedalsveckan till demokratins eget Woodstock som får nya efterföljare i allt fler länder.

Almedalen är originalet som fått många efterföljare, skriver The Economist.

Almedalen är originalet som fått många efterföljare, skriver The Economist.

Foto: Malin Stenström

Island2019-09-24 16:20

The Economist tar tempen på den växande trenden med demokratifestivaler – ett nordiskt och baltiskt fenomen som nu poppar upp på allt fler ställen.

Enligt The Economist samlar Almedalsveckan tillsammans med Arendalsuka, Folkemödet, finska Suomiareena, Lysa på Island och ytterligare några liknande veckor i Baltikum över 600 000 besökare varje år. Och Almedalen är "den andliga hemvisten för denna rörelse", skriver tidningen.

– Jag tror inte alla förstår vilken påverkan Almedalsveckan har haft och fortfarande har i världen. Detta är fantastiskt och viktigt, eftersom demokratin inte är något vi bara kan ta för givet, det är något vi alltid måste värna om, säger Almedalsgeneralen Mia Stuhre.

Sedan ett par år möts arrangörerna av dessa festivaler i "Democracy Festivals Associations" för att stötta arrangörer i andra länder som vill skapa liknande veckor på hemmaplan. 

– Syftet har varit att utbyta erfarenheter och hjälpa varandra att utveckla våra mötesplatser, säger Mia Stuhre.

Under årets Almedalsvecka var bland annat delegationer från Uruguay och Sydkorea på plats i Visby. Men även grupper från länder som Moldavien, Polen, Turkiet, och Somalia har visat intresse för att skapa egna veckor.

The Economists slutsats av trenden är att vanliga människor visst går att lockas till medborgarengagemang så länge det "kryddas med möjligheten till ett par drinkar och en glass", och tillägger att festivalerna är värda att hylla "i en tid när demokratin är hotad av polarisation och populism".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!