Att vårvärmen redan har dragit in över landet medför inte bara positiva känslor. För närmare trettio procent av svenskarna innebär det istället en kamp mot svidande ögon, rinnande näsa och ständig trötthet. I år ser det även ut att bli en av de värsta pollensäsongerna på länge. Åtminstone i västra och södra Sverige. För Gotlands del är prognosen än så länge oviss, men däremot går det att säga att pollensäsongen redan är igång på ön. I nuläget är risknivån på Gotland förhöjd, vilket innebär att det åtminstone finns tio procents risk för att halten pollen i luften ska nå höga nivåer någon gång under prognosperioden.
– Det jag vet är att hasseln blommar på Gotland. Det finns låga och kanske måttliga halter mer lokalt, säger Pia Östensson som är biolog på pollenlabbet vid Naturhistoriska riksmuseet.
Det är de som i samarbete med Region Gotland driver mätstationen i Visby, och den har precis aktiverats. I slutet av februari skickade regionen de första proverna till pollenlabbet i Stockholm.
LÄS MER: Kan bli värsta pollensäsongen på 45 år
Förutom hasseln har även alen börjat blomma och i Sverige finns det två inhemska arter av al, en nordlig och en sydlig art.
– Den sydliga klibbalen brukar inte börja förrän tidigast i mars men nu känns det som att den kommer börja när som helst. Den nordliga arten är det många som planterar i södra Sverige då den är tålig, och den kan blomma redan i januari eller februari, berättar Pia Östensson.
Att pollensäsongen börjar så pass tidigt i år beror delvis på fjolårets värmebölja samt på den tidiga vårvärmen. Trots en tidig start tror Pia Östensson att säsongen kommer vara lugnare i landets östliga delar, jämfört med förra året. Samtidigt framhäver hon att det förmodligen kommer att bli högre halter pollen från både hassel och al på Gotland i år. Pollennivåerna från björk kommer enligt biologen vara lägre än 2018.
– Jag tror att det kommer att bli en lugnare björksäsong i Visby, för det var en ganska riklig blomning i fjol. Med den här cykliciteten kan man nästan själv förutspå om det blir en riklig eller måttlig säsong, säger hon.
Däremot är det svårt att svara på hur lång säsongen kommer att bli då det helt beror på vädret och temperaturen.
– Blir det jättevarmt sätter fler igång samtidigt men om det är lite halvkallt så puttrar de på. Skulle det bli 10-15 grader sätter det igång rejält, och då går ju blomningen mycket fortare än om det bara är lite plusgrader hit och dit, säger Pia Östensson.
Även om man kan förutspå något sånär om det blir en riklig eller måttlig säsong kan man ändå inte vara helt säker. För pollen kan färdas långt med vindarna och Gotland kan drabbas av rikliga pollenvindar från fastlandet.
Här kan du se aktuella pollenprognoser >>>
david.skoog@gotlandsmedia.se